Effect of inoculum and molasses concentration as supplement to vinasse of distillery for the production of biomass of native Candida utilis
DOI:
https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2011.02.01Keywords:
Candida utilis, protein, vinasse, molasses.Abstract
Vinasse is a residue of alcohol distilleries, rich in mineral salts and organic matter, whose use is limited and finally it is poured to the sewage system, causing pollution, nevertheless, can constitute a substrate for the production of biomass yeasts, used in the animal feed. In the present investigation was determined the effect of the concentration of the inoculum and the molasses as supplement of the vinasse, for the production of biomass of native Candida utilis. Yeasts were isolated of leaves of Zea mays L. "maize" in Sabouraud glucosade agar, were identified 40.23 % as C. utilis. Next, were cultivated in vinasse with 30 g/L of molasses, to 28 ºC, during 24 hours, the biomass was weighed and was selected C. utilis MKJ12, because it had the highest biomass value of 7.667 g/L. This yeast in concentration of 25, 50 and 75 mL/L of inoculum was cultivated in bioreactors Batch tank type containing 300 mL of vinasse with 10, 30, and 50 g/L of molasses, with downward air flow (1vvm), and incubation was 28 ºC during 20 hours. With 50 mL/L of inoculum and 50 g/L of molasses was determined the shortest generation time (2.88 h) and the highest values in number of generations (6.95), specific rate of growth (0.35 h-1), weight of biomass (11.78 g/L) and percentage of protein (40.15 %). Feasibility was demonstrated of the production of C. utilis biomass with 5 mL of inoculum in vinasse supplemented by molasses.
References
Díaz, M.; Semprúm, A.; Gualtieri, M. 2003. Producción de proteína unicelular a partir de desechos de vinaza. Revista de la Facultad de Farmacia 45(2): 18-35.
Escurra, J.; Toro, K. 2007. Concentración óptima de sulfato de amonio en el enriquecimiento de vainas de algarrobo (Prosopis pallida) con cepa nativa de Candida utilis. Tesis de Licenciatura, Universidad Nacional Pedro Ruiz Gallo. Lambayeque, Perú.
Fajardo, E.; Sarmiento, S. 2007. Evaluación de melaza de caña como sustrato para la producción de Saccharomyces cerevisiae. Tesis Microbiólogo Industrial. Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá, Colombia.
FAO - Food Agriculture Organization. 2008. Situación alimentaria mundial 2006. Disponible en: http://faostat.fao.org/.
Ferrer, J.; Davadillo, R.; Chlander, C.; Páez, G.; Mármol, Z.; Ramones, E. 2004. Producción de proteína microbiana a partir de los desechos del procesamiento de la caña de azúcar (bagacillo). Archivo Latinoamericano de Producción Animal 12(2): 28 - 35.
Giraldo, M.; López, P. 2008. Producción de proteína unicelular a partir de desechos agroindustriales. Revista VIRTUALPRO 82:1-18.
Gómez, R. 2007. Complementación de las vinazas de destilería para su utilización más eficiente en la producción de levadura forrajera. Revista ICIDCA 21(3): 49-52.
Gonzáles, F.; Peña, A.; Núñez, G.; Jiménez, C. 2005. Efecto de la densidad y altura de corte en el rendimiento y calidad del forraje de maíz. Revista Fitotécnica Mexicana 28 (4):393-397.
Gualtieri, M.; Villalta, C.; Medina, G.; Lapenna, E.; Rondon, M. 2007. Producción de biomasa de Saccharomyces cerevisiae y Candida utilis usando residuos de pulpa de Coffea arabica L. Revista INHRR 38(2): 31-37.
Gutierrez, R.; Gómez, A. 2008. Determinación de proteína total de Candida utilis y Saccharomyces cerevisiae en bagazo de caña. Revista Lasallista de Investigación 5(1):61-64.
Hernández, R.; Fernández, C.; Baptista, P. 2003. Metodología de la Investigación. Mc Graw. Hill Interamericana Editores S.A. México.
INDECOPI - Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual. 2008. Determinación de azúcares reductores en la melaza de caña y en algunos jarabes refinados, por medio del procedimiento Lane y Eynon a volumen constante. Norma Técnica Peruana 207.059. Lima, Perú.
León, C. 2005. Influencia de la concentración de melaza de S. officinarum L. (caña de azúcar) en la producción de proteína unicelular de Candida utilis var. Major. Tesis de Doctorado. Universidad Nacional de Trujillo, Perú.
Lezcano, P. 2005. Desarrollo de una fuente de proteína en Cuba. Levadura torula (Candida utilis). Revista Cubana de Ciencia Agrícola 39:459-463.
Lezcano, P.; Mora, L. 2005. Las vinazas de destilería de alcohol. VIII Encuentro de Nutrición y Producción de Animales Monogástricos. Noviembre, 2005. Cuba.
Petrenko, O. 2005. Estudio de algunas características de las cepas de levaduras y de su rendimiento celular utilizando un medio de cultivo a base de suero lácteo. Tesis de Licenciatura. Universidad de Belgrano, Buenos Aires, Argentina.
Serguera, M.; Rodriguez, Y.; Gómez, A.; Suárez, W. 2000. Estudio del efecto de la velocidad de agitación y del flujo de aire en el crecimiento de la levadura Torula en la etapa de pre-fermentación. Tecnología Química 20(3):63-68.
Serguera, M.; Consuegra, Y.; Pedroza, C.; Rodriguez, Y. 2001. Determinación de la composición óptima de la mezcla mosto-miel para el crecimiento de la levadura Torula. Tecnología Química 21(3): 89-93.
* Autor para correspondencia.
E-mail: crcf1@hotmail.com (C. Carreño).
Recibido 02 junio 2011.
Aceptado 19 junio 2011.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. The authors retain the copyright and assign to the magazine the right of the first publication, with the work registered with the Creative Commons attribution license, which allows third parties to use the published information whenever they mention the authorship of the work and the First publication in this journal.
b. Authors may make other independent and additional contractual arrangements for non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (eg, include it in an institutional repository or publish it in a book) as long as it clearly indicates that the work Was first published in this journal.
c. Authors are encouraged to publish their work on the Internet (for example, on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it can lead to productive exchanges and a greater and faster dissemination of work Published (see The Effect of Open Access).