Water holding capacity of two olive (Olea europea L.) cultivars in Cañete valley, Lima-Peru
DOI:
https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2015.03.01Keywords:
water index, Leave, Frantoio, SevillanaAbstract
The study of the indexes of water to Olea europea L. is important because it allows understanding of the water capacity of this species. This trial was carried out in the Valley Cañete with olive varieties ‘Frantoio’ and ‘Sevillana’ (both 10 years old), with the aim of determine its moisture content. In both varieties relative water content (CHR), the Content of water saturation (CAS), the water deficit for saturation (DAS), dry weight (PS) and fresh weight (FW) was measured. ‘Sevillana’ shown a CHR (73.7%), PS (0.180 g) and PF (0.330 g) were higher than in the cultivar 'Frantoio' (with values of 68.2%, 0.140 g and 0.258 g respectively). In conclusion, these results indicate that the variety ‘Sevillana’ has greater capacity than water ‘Frantoio’ to withstand arid environments.References
Abd-El-Rahman, A.; Shalaby, A.; Balegh, M. 1966. Water economy of olive under desert conditions. Flora 156: 202-219.
Achata, A.; Fano, H.; Goyas, H.; Chiang, O.; Andrade, M. 1990. El camote (batata) en el sistema alimentario del Perú. El caso del valle de Cañete. Instituto Nacional de Investigación Agraria y Agroindustrial-Centro Internacional de la papa. 63p.
Bacelar, E.; Correia, C.; Moutinho, J.; Gonçalves, B.; Lopes, J.; Torres, J. 2004. Sclerophylly and leaf anatomical traits of five field-grown olive cultivars growing under drought conditions. Tree Physiology 24: 233-239.
Bacelar, E.; Santos, D.; Moutinho, J.; Gonçalves, B.; Lopes, J.; Ferreira, H.; Correia D. 2006. Inmediate responses and adaptative strategies of three olive cultivars under contrasting water availability regimes: Changes on structure and chemical composition of foliage and oxidative damage. Plant Science 170: 596-605.
Bienes, R.; Ruiz, M; Marques, M. 2010. Pérdida de suelo, fósforo y materia orgánica por erosión hídrica en parcelas revegetadas con matorral autóctono en clima semiárido. Revista de Ciencias Agrarias 33 (1): 58-69.
Borjas, R. 2011. Evaluación agroambiental del suelo de olivar y su relación con algunos aspectos relevantes en la fisiología del olivo (Olea europea L.). Universidad de Jaén. España. 103 p.
Boussadia, O.; Steppe, K.; Zgallai, H.; Ben El Hadj, S.; Braham, M.; Lemeur, R.; Van Labeke, M. 2010. Effects of nitrogen deficiency on leaf photosynthesis, carbohydrates status and biomass production in two olive cultivars “Meski” and “Koroneiki”. Scientia Horticulturae 123: 336-342.
Boyer, J. 1982. Plant productivity and environment. Science 218: 375-379.
Carter, T. 1989. Breeding for drought tolerance in soybean where do we stand? En World Soybean Conference. Buenos Aires. Argentina.
Calero, J.; Cordovilla, M.; Aranda, V.; Borjas, R.; Aparicio, C. 2013. Effect of organic agriculture and soil forming factors on soil quality and physiology of olive trees. Agroecology and Sustainable Food Systems 37: 193-214.
Carvalho, R.; Monteiro, M.; Oliveira, F.; Pereira, M. 2013. Nutrient content of two olive cultivars during the vegetative growth and flowering. Revista Ceres, Viçosa 60(4): 569-576.
Centeno, A.; Gómez M. 2011. Respuesta de olivos adultos de la variedad picual a la aplicación de nitrógeno, fósforo y potasio. IV Jornadas Fertilización SECH. Actas de Horticultura 61: 78-82.
Chaman, M. 2007. Variaciones en el contenido relativo del agua y la concentración de prolina en Capsicum annuum L. inducido por NaCl. Arnaldoa 14(2): 251-258.
Chartzoulakis, K.; Patakas, A.; Bosabalidis, A. 1999. Changes in water relations, photosynthesis and leaf anatomy induced by intermittent drought in two olive cultivars. Environmental and Experimental Botany 42: 113-120.
Chatzistathis, T.; Therios, I.; Alifragis, D. 2009. Differential uptake, distribution within tissues, and use efficiency of manganese, iron and zinc by olive cultivars Kothreiki and Koroneiki. HortScience 44: 1994-1999.
Chávez, L.; Álvarez, A.; Ramírez, R.; Infante, S.; Castro, L.; García, B.; García, A.; Fonseca, M. 2015. Efecto de la salinidad sobre el contenido relativo de agua y la concentración de pigmentos en tres genotipos de frijol (Phaseolus vulgaris L.). Centro Agrícola 42(3): 19-24.
Daza, M; Rincón, H. 1993. Perfil tecnológico del camote (batata) en la costa central del Perú (Estudio de las zonas agroecológicas del valle de Cañete). Centro Internacional de la Papa. 38 p.
Fernández, R. 2007. Bases de la fertilización racional del olivar. Vida Rural 14(245): 58-61.
Freihat, N.; Masa´Deh, Y. 2006. Responses of two years old trees of four olive cultivars to fertilization. Americam-Eurasian Journal Agriculture and Environment Science 1, 185-190.
Garrido, M. 1993. Interpretación de análisis de suelo. Hoja Divulgativa Nro. 5. Ministerio de Agricultura Pesca y Alimentación 40 p.
Guzmán, G.; Alonso, A. 2008. A comparison of energy use in conventional and organic olive oil production in Spain. Agricultural Systems 98(3): 167-176.
Instituto Nacional de Estadística e Informática-INEI. 2013. Resultados Definitivos, IV Censo Nacional Agropecuario 2012. Lima. Perú.
Jorba, J.; Tapia, L.; Sant, D. 1985. Photosinthesys, leaf water potential and stomatal conductance in Olera europea under wet and dorught conditions. Acta Horticulturae 171: 237-246.
Luna, W.; Estrada, H.; Jiménez, J.; Pinzón, L. 2012. Efecto del estrés hídrico sobre el crecimiento y eficiencia del uso del agua en plántulas de tres especies arbóreas caducifolias. Terra Latinoamericana 30(4): 343-353.
MINAG - Ministerio de Agricultura Perú. 2011. Exportaciones de aceitunas sumaron US$ 3,2 millones en enero registrando un aumento de 122%. Unidad de Imagen Institucional. Disponible en: http://www.minag.gob.pe/portal/notas-de-prensa/notas-de-prensa-2011/5251-exportaciones-de-aceitunas-sumaron-us-32-millones-en-enero-registrando-un-aumento-de-122.
MINAG - Ministerio de Agricultura Perú. 2014. Hidrometeorologìa - Problemática. Disponible en: http://www.minag.gob.pe/portal/sector-agrario/hidrometeorolog%C3%ADa/cuencas-e-hidrograf%C3%ADa/problem%C3%A1tica.
Montgomery, D.; Runger, G. 2005. Probabilidad y Estadística para Ingeniería. Tercera Edición. México. 817 p.
Parra, M.; Fernández, R.; Navarro, C.; Arquero, O. 2002. Los suelos y la fertilización del olivar cultivado en zonas calcáreas. Junta de Andalucía. 255 p.
Santa, M.; Valero, J. 1993. Agronomía del riego. Ediciones Mundi Prensa. Madrid. España. 732 p.
Sosa, D. 2012. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Manejo de Suelos. Técnicas de toma y remisión de muestras de suelo. Argentina. 4 p.
Sofo, A.; Manfreda, S.; Fiorentino, M.; Dichio, B.; Xiloyannis, C. 2008. The olive tree: a paradigm for drought tolerance in Mediterranean climates. Hydrology and Earth System Science 12: 293-301.
Steel, R.; Torrie, J. 1988. Bioestadística: Principios y procedimientos. Segunda Edición en Español. México. 622 p.
Tapia, F.; Astorga, M.; Ibacache, A.; Martínez, L.; Sierra, C.; Quiroz, C.; Larraín, P.; Riveros, F. 2003. Manual del Cultivo del Olivo. Instituto de Investigaciones Agropecuarias-Centro Regional de Investigaciones Intihuasi. La Serena. Chile. 128 p.
Troyanos, E.; Roukounaki, E. 2011. Responses of Young olive trees to nitrogen fertilization. Hellenic Plant Protection Journal 4: 13-19.
Villalobos, E.; Umaña, C.; Sterling, F. 1990. Determinación del contenido relativo de agua en progenies de palma aceitera (Elaeis guineensis), durante la época seca en Quepos, Costa Rica. Agronomìa Costarrisense 14(1): 73-78.
Recibido 22 mayo 2015.
Aceptado 30 agosto 2015.
Corresponding author: E-mail: rborjas@lamolina.edu.pe (R. Borjas).
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. The authors retain the copyright and assign to the magazine the right of the first publication, with the work registered with the Creative Commons attribution license, which allows third parties to use the published information whenever they mention the authorship of the work and the First publication in this journal.
b. Authors may make other independent and additional contractual arrangements for non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (eg, include it in an institutional repository or publish it in a book) as long as it clearly indicates that the work Was first published in this journal.
c. Authors are encouraged to publish their work on the Internet (for example, on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it can lead to productive exchanges and a greater and faster dissemination of work Published (see The Effect of Open Access).