Nutritional content, digestibility and performance of native grasses biomass that dominate livestock Molinopampa, Pomacochas and Leymebamba basins, Amazonas, Peru

Authors

  • Manuel Oliva Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Chachapoyas
  • Diórman Rojas Asociación de productores conservacionistas de Molinopampa, Amazonas
  • Antonio Morales Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Chachapoyas
  • Carmen Oliva Asociación de productores conservacionistas de Molinopampa, Amazonas
  • Mario A. Oliva Asociación de productores conservacionistas de Molinopampa, Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2015.03.07

Keywords:

native grass, compositional analysis, digestibility and performance

Abstract

The objective of this research was to analyze the nutritional content, in vitro digestibility and performance of biomass and species as farmers are the most important species of native grasses that predominate in the three main livestock basins of the Amazonas: Molinopampa, Pomacochas and Leymebamba. For this random sampling, six areas of 0.25 m2 per treatment every 60 days for three outbreaks. The obtained samples were separately weighed and mixed, and then extract a uniform and representative aliquot of 1 kg per species to be dehydrated in an oven at 60 °C for 48 hours, they were subjected to a proximate analysis. Values obtained with each of the evaluation parameters and after being multiplied with respective values final cumulative weighted value being calculated the following results Trifolium repens L (35.9), often Philoglossa mimuloides-Often Siso (35.3), Cenchrus clandestinus (32.8), Trifolium dubium (32.5) and Philoglossa mimuloides-Siso lapacho (31.3). The values mean the cumulative importance of each species.

References

Castro P.; Gonzáles Q.; Prada D. 1990. Determinación simultánea de nitrógeno y fósforo en muestras de pradera. Actas de la XXX Reunión Científica de la SEEP. pp. 200-207. San Sebastián, España: Sociedad Española para el Estudio de los Pastos.

Di Marco, O. 2011. Estimación de calidad de los forrajes. Sitio argentino de producción animal. Producir XXI, Bs. As., 20(240): 24-30.

Flores, G.; Díaz, N.; Valladares, J.; Crespo, S.; Fernández, B.; Resch, C.; Rodríguez, X.; Piñeiro, J. 2013. Evaluación de cultivares de Rye grass Italiano e híbrido como cultivo de invierno para ensilar en primavera. Revista pastos. 43(1): 20-34.

García, R.; Aldezabal, A.; Garin, I.; Marinas, A. 2005. Valor nutritivo de las principales comunidades de pasto de los puertos de Góriz (Pirineo Central). Revista Pastos XXXV(1): 77-103.

Ministerio de Energía y Minas. 2000. Guía para el muestreo y análisis de suelo. XV restauración de suelos en Instalaciones de Refinación y Producción petrolera. Dirección General de Asuntos Ambientales. República del Perú.

Pereira S.; Valladares, J.; Flores, G.; Díaz, N.; Fernández, B.; Resch, C.; Gonzales, A.; Bande, M.; Rodríguez, X. 2012. Rendimiento y valor nutritivo de nuevas leguminosas anuales como cultivo de invierno en rotaciones forrajeras intensivas en Galicia. Revista pastos 42(1): 29-50.

Sánchez, T.; Orskov, E.; Lamela, L.; Pedraza, R.; López, O. 2008. Valor nutritivo de los componentes forrajeros de una asociación d gramíneas mejoradas y Leucaena leucocephala. Pastos y Forrajes. 31(3): 271-281.

Stritzler, P.; Rabotnikof, C.; Pagella, J. 2004. Guía de Trabajos Prácticos, Cátedra de Nutrición Animal, Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de la Pampa. 129 p.

Universidad Nacional la Pampa-UNAPam. 2013. Resolución N° 247/13 CD.

Recibido 29 mayo 2015.

Aceptado 19 julio 2015.

Corresponding author: diormanr@hotmail.com (D. Rojas).

Published

2015-09-01

How to Cite

Oliva, M., Rojas, D., Morales, A., Oliva, C., & Oliva, M. A. (2015). Nutritional content, digestibility and performance of native grasses biomass that dominate livestock Molinopampa, Pomacochas and Leymebamba basins, Amazonas, Peru. Scientia Agropecuaria, 6(3), 211-215. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2015.03.07

Issue

Section

Short Communication

Most read articles by the same author(s)