Effect of climatic factors in the physicochemical and microbiological quality of bovine milk
DOI:
https://doi.org/10.17268/agroind.sci.2020.02.01Resumen
Milk is a food that has a great importance in society because, for its commercialization, payment for quality is used, where the physical-chemical and microbiological parameters determine the price of milk. Therefore, the objective of this research was to determine the influence of environmental factors (temperature, rain precipitation, humidity, solar radiation) on the physicochemical and microbiological quality of bovine milk in the zones of the San Martín Region - Peru. For it samples of milk were gathered in every zone of study and were analyzed to obtain his characteristics of density, acidity, fat, protein, solid total, aerobic mesophiles and numbering of coliforms. Duncan test at 5% was used to compare means, in addition Spearman correlation was performed in order to determine the degree of association between the variables of physicochemical and microbiological quality of milk with environmental factors. Concluded that environmental factors affect the density, fat and thus in the number of total solids in milk. Besides environmental factors directly affecting the numbering of aerobic mesophilic, especially solar radiation and temperature.
Citas
AharonI, Y.; Ravagnolo, O.; Misztal, I. 2002. Comparison of lactational responses of dairy cows in Georgia and Israel to heat load and photoperiod. Animal Science 75: 469-476.
Alpina, S. 2012. Calidad bacteriológica la leche. Boletín técnico. No 48. Dirección de Mercadeo de Leche.
Arias, R.; Mader, T.; Escobar, P. 2008. Factores climáticos que afectan el desempeño productivo del ganado bovino de carne y leche. Escuela de Agronomía, Facultad de Recursos Naturales, Universidad Católica de Temuco Archivos de medicina veterinaria 40(1): 7-22.
Brousett, M.; Torres, A.; Chambi, A.; Mamani B.; Gutiérrez H. 2015. Calidad fisicoquímica, microbiológica y toxicológica de leche cruda en las cuencas ganaderas de la región Puno -Perú. Scientia Agropecuaria 6(3):165-176.
Bustamante, L.; Sepúlveda, J.; Restrepo, D. 2016. Efecto del período climático sobre la calidad nutricional de la leche de vaca en Antioquia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín 69(1): 7855-7865.
Calderón, A. 2011. Cuantificación de factores de riesgo de mastitis en sistemas elite de producción de leche en el altiplano Cundiboyacense. Tesis de Maestría, Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá 48 pp.
Campabadall, C. 2012. Factores que afectan el contenido de sólidos de la leche. En Memorias. II Seminario internacional sobre calidad de la leche. Colanta. Medellín, Colombia. pp. 91-111.
Celis, M.; Juárez, D. 2009. Microbiología de la Leche. National Universidad Tecnológica de Buenos Aires. Argentina. Edutecne, 125 pp.
Dahl, G.; Buchanan, B.; Tucker, H. 2000. Photoperiodic effects on dairy cattle: a review. In: Journal of Dairy Science 83(83): 885-893.
Echeverri; J.; Restrepo, L. 2009. Efecto meteorológico sobre la producción y calidad de la leche en dos Municipios de Antioquia - Colombia. Rev. Lasallista Investig. 6(1): 50-57.
González, H.; Fischer, V.; Rocha, R.; Fainé, G.; Stumpj, W.; Adeuda, S. 2004. Evaluation of the quality of the elite in the pelotas dairy basin, RS. Effect of the months of the year. Rev Bras Zootec. 33: 1531-1543.
Norma Técnica Peruana (NTP) 202.001. 2016. Leche y productos lácteos. Leche cruda. sexta edición.
Norma Técnica Peruana (NTP) 202.116. 2008. Leche y productos lácteos. Leche cruda. Determinación de acidez de la leche. Método volumétrico. 3a. ed.
Norma Técnica Peruana (NTP) 202.118. 1998. Leche y productos lácteos. Leche cruda. Determinación de sólidos totales. Revisada en 2014.
Norma Técnica Peruana (NTP) 202.119. 1998. Leche y productos lácteos. Leche cruda. Determinación de nitrógeno (total) en leche. Método Kjeldahl. Revisada el 2014.
Norma Técnica Peruana (NTP) 202.126. 1998. Leche y productos lácteos. Leche cruda. Grasa en la leche. Método Roese Gottlieb. Revisada el 2014.
Organización Internacional de Normalización (ISO). 2003. SO 4833. Microbiología de alimentos y piensos. Método horizontal para la enumeración de microorganismos. Técnica de recuento de colonias a 30 grados C.
Organización Internacional de Normalización (ISO). 2006. ISO 4832.Microbiología de alimentos y piensos. Método horizontal para la enumeración de coliformes. Técnica de recuento de colonias.
Rajiur, S.; Nurul, M.; Harun, M., Sarker, N.; Rana, M.; Zakirul M.; Islam, M. 2019.Buffalo Milk Yield, Quality, and Marketing in Different Agro-Climatic Districts of Bangladesh. Journal of Buffalo Science 8: 62-67
Valle, A. 2008. Importancia del porcentaje de área negra en animales Holstein sobre el proceso adaptativo. Zootecnia tropical 16(1): 61-74
Zeng, S.; Soryal, B.; Fekadu, B.; Popham, T. 2007. Fórmulas predictivas para el rendimiento del queso basadas en la composición de la leche. Rev. Investigación en pequeños rumiantes 68 (1): 180-186.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2020 Enrique Navarro, Mario Pezo, Manuel Ramírez, Karen Documet, María García, Julio Chumacero
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Los autores conservan sus derechos de autor sin restricciones.