Cassava starch, used as a substitute for aluminum sulfate, is effective in the primary treatment of cloudy water
DOI:
https://doi.org/10.17268/agroind.sci.2020.01.02Resumen
The objective of the present work was to evaluate the effectiveness of cassava starch in the primary treatment of residual waters. The study was carried out using the jar test technique by adding different doses of cassava starch at 1, 2 and 3% concentration. the different doses were compared with the optimal primary treatment of aluminum sulfate at a concentration of 1% that allows a 99.20% decrease in turbidity, 79,92% of total dissolved solids, 100% color and pH. Although pH levels decreased, they were kept within the maximum permissible limit of (6.5 - 8.5) pH. According to the tests carried out, the water treated with cassava starch is an alternative for the primary treatment of the water of the Shanusi River, since it allows us to comply with the requirements established in the sanitary standards of drinking water quality with regard to color and turbidity.
Citas
Anastasakis, K.; Kalderis, D.; Diamadopoulos, E. 2009. Flocculation behaviour of mallow and okra mucilage in treating wastewater. Desalination 249: 786-791.
Arellano, J.; Guzmán, J. 2011. Ingeniería ambiental. 2da Edición. Alfa Omega. México.
Asante J.; Nasare, I.; Tom-Dery, D.; Ochire-Boadu, K.; Kentil, K. 2014. Nutrient composition of moringa oleifera leaves from two agro ecological zones in Ghana. African Journal of Plant Science 8(1): 65-71.
Cabrera, N.; Simancas, E.; Hernández, J.; 2018. Ensayo de coagulantes naturales extraídos de Ipomoea incarnata y Moringa oleífera en la depuración de aguas residuales industriales en Cartagena de Indias. Prospectiva 16(2): 94-99.
Carrasquero, S.; Martinez, M.; Castro, M.; Díaz, A.; Colina, G. 2019. Remoción de turbidez usando semilla de Tamarindus indica como coagulante en la potabilización de aguas. Revista Base de la Ciencia 4(1): 19-44.
Inga, H.; López, J. 2001. Diversidad de yuca (Manihot esculenta Crantz) en Jenaro Herrera, Loreto-Perú. Documento técnico nro. 28 IIAP. Iquitos, Perú.
Jaramillo, H. 2013. Almidón de yuca. Editorial Universidad Autonoma de Occidente 13: 35-51.
Joshi, J.; Sahju, O. 2014. Azadirachta indica leaves as antibacterial treatment on drinking water International Journal of Clinical Nutrition 2(2): 36-40.
MINSA. 2010. Reglamento de la calidad de agua para consumo humano: D.S. N° 031-2010-SA / Ministerio de Salud. Dirección General de Salud Ambiental – Lima: Ministerio de Salud; 2011.
MINAM. 2015. Estándares de Calidad Ambiental. DS N° 015-2015-MINAM. Lima – Perú. Available in: http://www.ana.gob.pe/sites/default/files/normatividad/files/ds-ndeg-015-2015-minam.pdf
Mintz, E.; Bartram, G.; Lochery, P.; Wegelin, M. 2001. No just a drop in the bucket: expanding access to point-ofuse water treatment systems. American Journal of Public Health 91: 1565-1570.
Mihelcic, J.; Zimmerman, J. 2012. Ingeniería ambiental: Fundamentos, sustentabilidad, diseño. 1ra edición. Alfa omega. México.
World Health Organization. 2015. Progresos en materia de saneamiento y agua potable: informe de actualización 2015 y evaluación del ODM. Available in: https://goo.gl/ifVxKo
Oliveira, V.; Assis, C.; Costa H.; Silva R.; Santos J.; Carvalho L. Jr.; Bezerra, R. 2017. Aluminium sulfate exposure: A set of effects on hydrolases from brain, muscle and digestive tract of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology 191: 101-108.
Ortiz, V.; López, G.; Torres, C.; Pampillón, L. 2018. Almidón de yuca (Manihot esculenta Crantz) como coadyuvante en la coagulación floculación de aguas residuales domésticas / Cassava Starch (Manihot esculenta Crantz) As a coadyuvant in the coagulation flocculation of domestic wastewater. CIBA Revista Iberoamericana de las Ciencias Biológicas Y Agropecuarias 7(13): 18-46.
Rodríguez, C. 2008. Uso y control del proceso de coagulación en plantas de tratamiento de agua potable. Universidad de sucre - Sincelejo. Trabajo de grado para optar el título de ingeniero civil. Universidad de Sucre, Colombia. 97 pp.
Trujillo, D.; Duque, L.; Arcila, J.; Rincón, A.; Pacheco, P.; Herrera, O. 2014. Remoción de turbiedad en agua de una fuente natural mediante coagulación/floculación usando almidón de plátano. Rev. Ion. 27(1): 17-34.
Meza-Leones, M.; Riaños-Donado, K.; Mercado-Martínez, I.; Olibero-Verbel, R.; Jurado-Eraso, M. 2018. Evaluación del poder coagulante del sulfato de aluminio y las semillas de Moringa oleífera en el proceso de clarificación del agua de la ciénaga de Malambo-Atlántico. Revista UIS Ingenierías 17(2): 95-104.
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2020 Yrwin Azabache, Abigail Gallardo, Julio Chumacero, Enrique Navarro, Arbel Dávila, Aníbal Quinteros
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Los autores conservan sus derechos de autor sin restricciones.