Comparative study of the loss of vitamin C in chalarina (Casimiroa edulis) by four methods of dehydration

Authors

  • Judith Castañeda Empresa Perú Spices S.A., Trujillo
  • Hubert Arteaga Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Raúl Siche Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Gilbert Rodriguez Universidad Nacional del Santa, Chimbote

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2010.01.07

Keywords:

Chalarina, vitamin C, osmotic dehydration, freeze-drying

Abstract

The aim of this study was to compare the loss of chalarina vitamin C after applying four methods of dehydration: vacuum osmotic dehydration combined with convective drying, convective drying, osmotic dehydration combined with vacuum freeze-drying, and freeze-drying. The fresh chalarina was fitted into cubes of 1 cm; we determined the vitamin C content and other chemical properties of the pulp. The powders were characterized: vitamin C, moisture content, aw, density, angle of flow and compressibility. Fresh chalarina pulp has a vitamin C content of 29.75 mg/100g. Osmotic dehydration and vacuum reduced to 15.75 mg/100g this content; combined with convective drying is reached 9.31 mg/100g; if combined with freeze-drying is obtained 14.98 mg/100g. Applying convective drying was obtained only 7.05 mg of vitaminaC/100g chalarina powder, while by applying only freeze-drying was obtained 23.63 mg/100g. We conclude that the powder obtained by vacuum osmotic dehydration - convective drying has better physical and chemical characteristics of powders obtained with other methods of dehydration.

References

Alvarado, J.; Aguilera, J. 1994. Métodos para medir las propiedades físicas en industrias de alimentos. Editorial acribia, S.A. Zaragoza-España.

Arcila, P.; Giraldo, G.; Celis, F.; Duarte, J. 2002. Cambios físicos y químicos durante la maduración del plátano dominico-hartón (Musa AAB Simmonds) en la región cafetera central colombiana. ACORBAT Memorias XV reunión, Asociación de bananeros de Colombia AUGURA. Colombia. Disponible en: http://musalit.inibap.org/pdf/IN030078_es.pdf

Badui, S. 1999. Química de alimentos. 3° edición, Editorial Pearson. México.

Barbosa-Cánovas, G.; Vega, H. 2002. Deshidratación de Alimentos. Editorial Acribia S.A. Zaragoza - España.

Boucher, F. 1999. Los productos nutracéuticos oportunidades para los recursos naturales autóctonos el papel de los investigadores. Fascículo técnico N° 18. Instituto interamericano para la agricultura centro regional andino (IICA). Disponible en: http://www.iica.int/Esp/organizacion/LTGC/agroindustria/Documentos%20Agroindustria%20Rural/nutraceuticos_fb.pdf.

Ceballos, A. 2008. Estudio comparativo de tres sistemas de secado para la producción de un polvo deshidratado de fruta. Tesis para obtener el grado de magister. Universidad Nacional de Colombia sede Manizales. Disponible en: http://digital.unal.edu.co/dspace/ bitstream/10245/1122/1/adelamariaceballospenaloza.2008.pdf

Cevallos, R.; Velásquez, L. 2007. Comparación de la temperatura-tiempo de retención de pasteurización y su efecto en la concentración de vitamina C en el zumo de naranja. Tesis para optar el título de Ingeniero Agroindustrial. ESPAM.

Chizmar, C. 2009. Plantas comestibles de centroamerica.1° edición. Instituto Nacional de Biodiversidad INBio. Santo Domingo de Heredia- Costa Rica. Disponible en: http://www.inbio.ac.cr/web-ca/biodiversidad/regional/ PlantasComestiblesCA-VE.pdf

Menchu, T.; Méndez, H. 2007. Tabla de composición de alimentos de Centroamérica. 2°edición, INCAP y OPS. Guatemala. Disponible en: http://new.paho.org/incap/ index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=80&Itemid=282

Peleg, M.; Pollak, N. 1982. The problem of equilibrium conditions in stress relaxation analyses of solid food. Journal Texture Studies 13: 1 - 11.

Ramos, Z. 2002. Evaluación de factores de procesamiento y conservación de pulpa de myrciaria dubia h.b.k. (camu-camu) que reducen el contenido de vitamina C (ácido ascórbico).

Revista amazónica de investigación alimentaria V2(2), 89-99p. Iquitos –Perú. Disponible en: http://www.unapiquitos.edu.pe/links/facultades/ alimentarias/v22/7.pdf.

Sindoni, M. 2008. Efecto de la deshidratación sobre las características fisicoquímicas del merey (anacardium occidentale l.). XX Congreso Brasilero de Fruticultura. Disponible en: http://200.137.78.15/cd_XXCBF/ paginas/ProcessAgro/20080730_161431.pdf

Received: 02/02/10

Accepted: 30/03/10

Corresponding author: E-mail: qualitycontrol@peruspices.com, juvi366@hotmail.com (J. Castañeda)

Published

2010-06-25

How to Cite

Castañeda, J., Arteaga, H., Siche, R., & Rodriguez, G. (2010). Comparative study of the loss of vitamin C in chalarina (Casimiroa edulis) by four methods of dehydration. Scientia Agropecuaria, 1(1), 75-80. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2010.01.07

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>