Efecto de la suplementación dietaria con vitamina C sobre el rendimiento productivo, estrés y respuesta inmunitaria del pavo criado en un ambiente hipóxico natural

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.07

Palabras clave:

vitamina C, rendimiento productivo, función inmune, estrés, pavo de engorde.

Resumen

Esta investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de la adición de vitamina C en la dieta de pavos criados en un ambiente hipóxico natural (zona altoandina del Perú, 2750 msnm), sobre el rendimiento productivo, los valores hematológicos, el estado de estrés y la función inmune. Los pavos de engorde (Hybrid Converter) de un día de edad se asignaron a 5 grupos de 5 réplicas. Las aves de los 5 grupos fueron alimentadas con una dieta basal suplementada con 0 (grupo control), 500, 1000, 1500 y 2000 mg/kg de vitamina C durante 91 días. La vitamina C disminuyó los índices de heterófilos/linfocitos (p < 0,05). En comparación con el grupo control, la vitamina C a un nivel superior o igual a 1000 mg/kg disminuyó la mortalidad de las aves (p < 0,05), redujo el indicador de estrés (p < 0,05), aumentó el título de anticuerpos (p < 0,05), pero no mejoró los parámetros de crecimiento (p > 0,05). En consecuencia, la suplementación dietética con vitamina C podría regular el rendimiento productivo, al disminuir el nivel de mortalidad, promover la función inmune y mejorar el estado de estrés en pavos comerciales, criados en un ambiente hipóxico natural. Estos resultados alientan la producción de carne de pavo comercial en zonas hipóxicas.

Citas

Asensio, X.; Abdelli, N.; Piedrafita, J.; et al. 2020. Effect of fibrous diet and vitamin C inclusion on uniformity, carcass traits, skeletal strength, and behavior of broiler breeder pullets. Poultry Science 99: 2633-2644.

Bautista-Ortega, J.; Cortes-Cuevas, A.; Ellis, et al. 2014. Supplemental L-arginine and vitamins E and C preserve xanthine oxidase activity in the lung of broiler chickens grown under hypobaric hypoxia. Poultry Science 93: 979-988.

Balog, J.M.; Anthony, N.B.; Cooper, M.A.; et al. 2000. Ascites Syndrome and Related Pathologies in Feed Restricted Broilers Raised in a Hypobaric Chamber. Poultry Science 79: 318-323.

Beyzi, S.B.; Konca, Y.; Kaliber, M.; et al. 2020. Effects of thyme essential oil and A, C, and E vitamin combinations to diets on performance, egg quality, MDA, and 8-OHdG of laying hens under heat stress. Journal of Applied Animal Research 48(1): 126-132.

Bou, R.; Grimpa, S.; Guardiola, F.; et al. 2006. Effects of Various Fat Sources, α-Tocopheryl Acetate, and Ascorbic Acid Supplements on Fatty Acid Composition and α-Tocopherol Content in Raw and Vacuum-Packed, Cooked Dark Chicken Meat. Poultry Science 85: 1472-1481.

Boerboom, G.; van Kempen, T.; Navarro-Villa, A.; et al. 2018. Unraveling the cause of white striping in broilers using metabolomics. Poultry Science 97: 3977-3986.

Campo, J.L.; Gil, M.G.; Dávila, S.G.; et al. 2007. Effect of Lighting Stress on Fluctuating Asymmetry, Heterophil-to-Lymphocyte Ratio, and Tonic Immobility Duration in Eleven Breeds of Chickens. Poultry Science 86: 37-45.

Che, T.M.; Pérez, V.G.; Song, M.; et al. 2012. Effect of rice and other cereal grains on growth performance, pig removal, and antibiotic treatment of weaned pigs under commercial conditions. Animal Science 90: 4916-4924.

Copca-Nieto, D.V.; Álvarez-López, J.A.; Santillán-Fragoso, W.J.; et al. 2017. Relación entre síndrome metabólico e índice neutrófilo/linfocito. Medicina Interna de México 33(2): 195-203.

Daneshyar, M.; Kermanshahi, H.; Golian, A. 2009. Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold induced ascites. Poultry Science 88: 106-110.

Drazbo, A.; Kozlowski, K.; Ognik, K.; et al. 2019. The effect of raw and fermented rapeseed cake on growth performance, carcass traits, and breast meat quality in turkey. Poultry Science 98: 6161-6169.

Druyan, S.; Levi, E.; Shinder, D.; et al. 2012. Reduced O2 concentration during CAM development - Its effect on physiological parameters of broiler embryos. Poultry Science 91: 987-997.

El-Senousey, H.K.; Chen, B.; Wang, J.Y.; et al. 2018. In ovo injection of ascorbic acid modulates antioxidant defense system and immune gene expression in newly hatched local Chinese yellow broiler chicks. Poultry Science 97: 425-429.

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal. 2018. Necesidades nutricionales para avicultura. Disponible en: http://www.fundacionfedna.org/node/75

Gan, L.; Fan, H.; Mahmood, T.; et al. 2020. Dietary supplementation with vitamin C ameliorates the adverse effects of Salmonella Enteritidis-challenge in broilers by shaping intestinal microbiota. Poultry Science (In press).

Genovese, K.; Swaggerty, H.H.; Kogut, M.H. 2013. The avian heterophil. Developmental & Comparative Immunology 41(3): 334-340.

Germany, L.; Rondón, J.; Durand, N.; et al. 2019. Caracterización de las medidas de bioseguridad de las granjas avícolas en la provincia de Coronel Portillo, Ucayali – Perú. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 30(3): 1274-1282.

Harsij, M.; Kanani, H.G.; Adine, H. 2020. Effects of antioxidant supplementation (nano-selenium, vitamin C and E) on growth performance, blood biochemistry, immune status and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sub-lethal ammonia exposure. Aquaculture (In press).

Huff, G.R.; Huff, W.E.; Balog, J.M.; et al. 2005. Stress Response Differences and Disease Susceptibility Reflected by Heterophil to Lymphocyte Ratio in Turkeys Selected for Increased Body Weight. Poultry Science 84: 709-717.

INEI (Instituto Nacional de Estadística e Informática). 2018. Perú: Crecimiento y distribución de la población, 2017. Primeros Resultados. Disponible en: https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1530/libro.pdf

Izadinia, M.; Nobakht, M.; Khajali, F.; et al. 2010. Pulmonary hypertension and ascites as affected by dietary protein source in broiler chickens reared in cool temperature at high altitudes. Animal Feed Science and Technology 155: 194-200.

Jankowski, J.; Mikulski, D.; Mikulska, M.; et al. 2019a. The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys. Poultry Science, In press.

Jankowski, J.; Ognik, K.; Stepniowska, A.; et al. 2019b. The effect of the source and dose of manganese on the performance, digestibility and distribution of selected minerals, redox, and immune status of turkeys. Poultry Science 98: 1379-1389.

Kalmar, I.D.; Vanrompay, D.; Janssens, G.P.J. 2013. Broiler ascites syndrome: Collateral damage from efficient feed to meat conversion. The Veterinary Journal 197: 169-174.

Leskovec, J.; Levart, A.; Peric, L.; et al. 2019. Antioxidative effects of supplementing linseed oil-enriched diets with α-tocopherol, ascorbic acid, selenium, or their combination on carcass and meat quality in broilers. Poultry Science 98: 6733-6741.

Macedo-Márquez, A. 2012. La producción de especies reactivas de oxígeno (EROs) en las mitocondrias de Saccharomyces cerevisiae. Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas 15(2): 97-103.

Maxwell, M.H.1993. Avian blood leucocyte responses to stress. World’s Poultry Science 49: 34-43.

Mc Donald, P.; Edwards, R.A.; Greenhalgh, J.F.D.; et al. 2010. Animal Nutrition. Seventh Edition. Pearson Editorial. London, England. 692 pp.

Nain, S.; Wojnarowicz, C.; Laarveld, B.; et al. 2009. Vascular remodeling and its role in the pathogenesis of ascites in fast growing commercial broilers. Research in Veterinary Science 86: 479-484.

Quintana, J.A. 2013. Avitecnia: Manejo de las aves domésticas más comunes. Cuarta edición. Editorial Trillas. México, D.F. México. 406 pp.

SAS Institute. 2002. SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.

Saiz del Barrio, A.; Mansilla, W.D.; Navarro-Villa, A.; et al. 2020. Effect of mineral and vitamin C mix on growth performance and blood corticosterone concentrations in heat-stressed broilers. J. Appl. Poult. Res. 29: 23-33.

Scanes, C.G.; Hurst, K.; Thaxton, Y.; et al .2020. Effect of transportation and shackling on plasma concentrations of corticosterone and heterophil to lymphocyte ratios in market weight male turkeys in a commercial operation. Poultry Science 99: 546-554.

Scanes, C.G.; Hurst, K.; Thaxton, Y.; et al. 2019. Effects of putative stressors and adrenocorticotropic hormoneon plasma concentrations of corticosterone in market-weigh tmale turkeys. Poultry Science (In press).

Young, J.F.; Stagsted, J.; Jensen, S.K.; et al. 2003. Ascorbic Acid, α-Tocopherol, and Oregano Supplements Reduce Stress-Induced Deterioration of Chicken Meat Quality. Poultry Science 82: 1343-1351.

Zampiga, M.; Tavaniello, S.; Soglia, F.; et al. 2019. Comparison of 2 commercial turkey hybrids: productivity, occurrence of breast myopathies, and meat quality properties. Poultry Science 98: 2305-2315.

Zeng, Q.F.; Yang, X.; Zheng, P.; et al. 2016. Effects of low ambient temperatures and dietary vitamin C supplementation on pulmonary vascular remodeling and hypoxic gene expression of 21-d-old broilers. Journal of Integrative Agriculture 15(1): 183-190.

Descargas

Publicado

2020-08-26

Cómo citar

Paredes, M., Terrones, A., Hoban, C., & Ortiz, P. (2020). Efecto de la suplementación dietaria con vitamina C sobre el rendimiento productivo, estrés y respuesta inmunitaria del pavo criado en un ambiente hipóxico natural. Scientia Agropecuaria, 11(3), 357-364. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.07

Número

Sección

Artículos originales