Evaluation of different concentrations of rectified ethanol in the production of the “Bioaroma” ethyl acetate and single cell protein from Candida utilis var. major C.E.C.T. 1430

Authors

  • Carlos León Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Julio Arellano Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Carlos Nomberto Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Cecilia Bardales Universidad Privada Antenor Orrego, Trujillo
  • José Mostacero Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo
  • Guillermo Linares Universidad Nacional de Trujillo, Trujillo

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2010.04.01

Keywords:

Bioaroma, ethyl acetate, single cell protein, Candida Utilis

Abstract

The present research was carried out with the purpose to evaluate the different concentrations of rectified ethanol in the production of “bioaroma” ethyl acetate and single cell protein from Candida utilis var.major for it a stirred – tank reactor of 16 cm of height with turbine Rushton was built. The preparation of the inoculum was carried out starting from Candida utilis var. major C.E.C.T. 1430. The broth of culture was formulated starting from rectified ethanol dilutions from 10 to 35 g/L each 5 units. The bioprocess was carried out at 25ºC to pH 4.5 – 5.5 and during a time of 60 hours. It was found that the biomass productivity increase progressively from 4.82 to 7.90 g/L and from 0.082 a 0.108 g/L-h) respectively. Such as increase the rectified ethanol concentration (g/L) the production and the yield was down. The yield acetate ethyl was top to concentrations of 15 g/L of rectified ethanol (5.7%) and smallest to concentrations of 35 (g/L) of rectified ethanol (1.97%). Finally, the increase of rectified ethanol concentrations does not influence increasing the production of acetate ethyl and the single cell protein Candida utilis var. major.

References

Armstrong, D.; Martin, S.; Yamazaki, H. 1984. Production of ethyl acetato from dilute ethanol solutions by Candida utilis. Biotechnology and Bioengineering. Biotechnology Report. Ottawa. Canada.

Bailón, S. 2001. Influencia del sulfato de amonio, nitrato de potasio y urea en la producción de proteína unicelular de Candida utilis var. major. Tesis para optar el grado de Maestro en Ciencias. Mención Microbiología Industrial y Biotecnología. Universidad Nacional de Trujillo. Trujillo. Perú.

Difco Manual. 1985. Dehydrated culture medium and reagent for microbiology. 10th edition. Edit. Difco Laboratories. Detroit. USA.

Dorán, P. 1995. Principios de Ingeniería de Bioprocesos. Editorial Acribia S.A. Zaragoza. España.

Domenech, P.; Christen, F.; Revah, S. 1995. Evaluación de diferentes cepas de Candida utilis sobre la bioconversión de etanol en medio líquido y estudio de la bioconversión de etanol en medio sólido. UAM – Iztapalapa. México.

Domenech, F.; Michelena, G.; Auria, R.; Revah, S. 2002. Biofiltration of volatile etanol using sugar cane bagase with Candida utilis. Journal of Hazardous Materials 89: 251-263.

Estévez, R. 1998. Influencia de la concentración de azúcares sobre la producción de levadura torula. Rev. ICIDCA 7(3): 61-63. La Habana. Cuba.

Farmland Industries. 1999. Torula driest yeast.

Ferrer, J.; Davadillo, Y.; Chandler, C.; Páez, G.; Marmol, Z.; Ramones, E. 2004. Producción de proteína microbiana a partir de desechos del procesamiento de la caña de azúcar (bagacillo). Universidad del Sula. Venezuela.

Freese, F. 1988. Métodos estadísticos elementales para técnicas forestales. Departamento de Agricultura de Estados Unidos. U.S.A.

Gómez, J. 1999. Variación de la concentración de aminoácidos obtenidos a partir de la fermentación de suero láctico con Kluveromyces fragilis. Tesis para optar el grado de bachiller en Farmacia y Bioquímica. Universidad Nacional de Trujillo. Perú.

Herbert, D. 1999. Some principles of continues culture. Recent progress in Microbiology. Edit. G. Tunerall. Canadá.

Lee, B. 2000. Fundamentos de Biotecnología de los Alimentos. Editorial Acribia S.A. Zaragoza. España.

León, C. 2005. Influencia de la concentración de melaza de Saccharum officinarum L. “caña de azúcar” en la producción de proteína unicelular de Candida utilis var. major. Tesis para optar el grado de Maestro en Ciencias. Mención Biotecnología y Bioingeniería. Universidad Nacional de Trujillo. Trujillo. Perú.

Israelidis, C.; Evangelopoulos, A. 1980. Enzymatic and Microbial Conversion of Cellulose Agricultural by Products for the Production of Animal Feed, Ethanol and Chemicals. Chimica Crónica 9: 337-352.

Marchand, G. 1997. Inorganic: Spray torula yeast.

Quintero, R.; López, A.; García, M. 1999. Biotecnología Alimentaria. Editorial Limusa S.A. México.

Scragg, A. 1996. Biotecnología para Ingenieros. Editorial Acribia. Zaragoza. España.

Torres, B.C. 1997. Metodología de la investigación científica. 5ª ed. Edit. “San Marcos”. Lima – Perú.

Vegas, R.; Castro, W. 2002. Evaluación de la calidad de alcohol etílico a diferentes valores de reflujo en una columna rectificadora de una destilería prototipo, con una altura equivalente al plato teórico determinada experimentalmente. Tesis. U.N.T. Trujillo. Perú.

Vejarano, R. 2005. Estudio comparativo de la producción de biomasa con acetato de etilo por Candida utilis CECT 10704 a partir de melaza de caña de azúcar (Saccharum officinarum), etanol rectificado y etanol sin rectificar como fuentes de carbono. Tesis para optar el título profesional de Ingeniero Agroindustrial. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Nacional de Trujillo. Trujillo. Perú.

Watteeuw, C.; Armiger, W.; Ristroph, D.; Humphrey, A. 1979. Production of Single Cell Protein from ethanol in a Fed-batch process. Biotech. Bioeng. 21: 1221 – 1237.

Received: 04/11/10

Accepted: 17/12/10

Corresponding author: E-mail: cartaviolabs@hotmail.com (C. León)

Published

2010-12-17

How to Cite

León, C., Arellano, J., Nomberto, C., Bardales, C., Mostacero, J., & Linares, G. (2010). Evaluation of different concentrations of rectified ethanol in the production of the “Bioaroma” ethyl acetate and single cell protein from Candida utilis var. major C.E.C.T. 1430. Scientia Agropecuaria, 1(3 y 4), 185-190. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2010.04.01

Issue

Section

Original Articles

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.