Sensory Shelf life of "Aji de Gallina" packaged using accelerated survival statistics

Authors

  • Diego Silva Universidad César Vallejo, La Libertad
  • Jesús A. Sánchez-González Universidad Nacional de Trujillo, La Libertad

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.03.07

Keywords:

Shelf life, accelerated testing, survival statistics, ají de gallina

Abstract

This present research aimed to determine the sensory shelf life of "Aji de Gallina" packed in glass jars by statistical survival with accelerated testing. Were prepared Samples, which were stored at 30, 40 and 50 °C for 47 days, for which 50 untrained panelists (consumers) were recruited. The survival statistical model’s parameters were 3.9372 μ ± 0.08, 0.06 ± 0.1593, 3.6905 ± 0.05 and 0.1512 ± parameters σ were 0.04, 0.02 ± 3.6003, 0.0692 ± 0.02; accruing to storage temperatures of 30, 40 and 50 °C, respectively, with an activation energy value of 11.63 ± 3.234 kJ / mol. Finally, it was concluded that sensory shelf life of "Aji de Gallina" packed in glass jars at 20 °C storage, with 50% rejection, was 53.49 ± 4.76 days.

References

Barreiro, J.; Sandoval, A. 2006. Operaciones de conservación de alimentos por bajas temperaturas. Editorial Equinoccio Caracas, Venezuela.

Chávez, S. 2010. Efecto de la potencia y el tiempo de escaldado en horno microondas sobre la actividad de la polifenoloxidasa, características fisicoquímicas y sensoriales del puré refrigerado de palta (Persea americana Mill.) var. Tesis para optar el título de Ingeniero Agroindustrial. Trujillo: Universidad Nacional de Trujillo.

Curia, A.; Aguerrido, M.; Langohr, K.; Hough, G. 2005. Survival analysis applied to sensory shelf life of yogurts. Journal of Food Sciences 70: 442-445.

Gacula, M.C.; Singh J.; Bi J. 2008. Statistical Methods in Food and Consumer Research. Academic Press Amsterdam, Netherlands.

Gámbaro, A.; Ares G.; Giménez, A. 2006. Shelf life estimation of Apple-baby food. Journal of sensory studies 21: 101-111.

Garitta, L.; Gómez, G.; Curia, A. 2005. Metodología de Estadística de Supervivencia. En: Hough G.; Fiszman S. 2005. Estimación de la vida útil sensorial de los alimentos. Programa CYTED Valencia, España. 53-69.

Hayes, G. 1987. Manual de Datos para la Ingeniería de Alimentos. Editorial Acribia S.A Zaragoza, España.

Hinostroza, G. 2007. Historia de la Gastronomía Peruana. Disponible en:

http://cocinatradicional.blogspot.com/2007/07/historia-de-la-gastronoma-peruana_23.html

Hough, G. 2003. Survival analysis applied to sensory shelf life of foods. Jornal of Food Sciences 68: 359-362.

Hough, G.; Fiszman S. 2005. Estimación de la Vida Útil Sensorial de los Alimentos. Programa CYTED Madrid, España.

Meeker, W.; Escobar, L. 1998. Statistical methods for reliability data. John Wiley & SonsNew York, USA.

Muñoz, A.; Civille, V.; Carr, B. 1992. Sensory evaluation in quality control. Van Nostrand ReinholdNew York, USA.

Ramallo, L.; Pokolenko, J.; Balmaceda, G.; Schmalko, M. 2001. Moisture diffusivity, shrinkage, and apparent density variation during drying of leaves at high temperatures. International Journal of Food Properties 4: 163-170.

Ramírez, G.; Hough G.; Contarini A. 2001. Influence of temperature and light exposure on sensory shelf-life of a commercial sunflower oil. Journal of Food Quality 24: 195-204.

Ranken, M. 2003. Manual de Industrias de la Carne. Mundi-Prensa Barcelona, España.

Restrepo, A.; Montoya, C. 2010 Implementación y diseño de procedimiento para determinación de vida útil de quesos frescos, chorizos frescos y aguas en bolsa. Tesis para optar el título de Tecnólogo Químico. Pereira: Universidad Tecnológica de Pereira.

Silla, M. 2004. Dieta mediterránea y alimentos funcionales: Seguridad alimentaria. Valencia: Universidad Politécnica de Valencia, España.

Received May 5, 2016.

Accepted July 9, 2016.

* Corresponding author

E-mail: jsanchez@unitru.edu.pe (J.A. Sánchez-González)

Published

2016-09-13

How to Cite

Silva, D., & Sánchez-González, J. A. (2016). Sensory Shelf life of "Aji de Gallina" packaged using accelerated survival statistics. Scientia Agropecuaria, 7, 207-213. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.03.07

Issue

Section

Original Articles