Moniliophthora roreri (Cif y Par) Evans et al. in the crop of cocoa
DOI:
https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2012.03.06Keywords:
Moniliasis, Theobroma cacao, conidia, integrated management.Abstract
More than a century, cacao (Theobroma cacao L.) in Ecuador has been an important source of income for farmers and currency for the country, becoming one of the biggest exporters worldwide. Then, gradually lost that status due to the attack of diseases, including moniliasis caused by [Moniliophthora roreri (Cif and Par) Evans et al.]. It can cause damage of up to 80% in production. Currently there is little scientific date information on its occurrence, symptoms, etiology, epidemiology, life cycle management or control strategies of that disease, by performing this review both these important topics, bringing with it to this area of knowledge.
References
Aime, M. C.; Phillips-Mora, W. 2005. The causal agents of witches’ broom and frosty pod rot of cacao (chocolate, Theobroma cacao) form a new lineage of Marasmiaceae. Mycologia 97(5): 1012-1022.
Albuquerque, P.S.B.; Bastos, C.N.; Luz, E.D.M.N.; Silva, S.D.V.M. 2005. Doenças do cacaueiro (Theobroma cacao). Em: Kimati, H.; Amorim, L.; Rezende, J.A.M.; Bergamin Filho, A; Camargo, L.E.A. (Eds.) Manual de Fitopatologia. p. 151-163. Vol. 2 (4ta Ed.). Livroceres, Piracicaba, Brasil.
Amores, F.; Agama, J.; Suárez, C.; Quiroz, J.; Motato, N. 2009a. EET 575 y EET 576 nuevos clones de cacao nacional para la zona central de Manabí. Boletín divulgativo N 346. Estación Experimental Tropical “Pichilingue”. Quevedo, Ecuador. 28 p.
Amores, F.; Agama, J.; Mite, F.; Jiménez, J.; Loor, G.; Quiroz, J. 2009b. EET 544 y EET 558 nuevos clones de cacao nacional para la producción bajo riego en la Península de Santa Elena. Boletín divulgativo N 134. Estación Experimental Tropical “Pichilingue”. Quevedo, Ecuador. 45 p.
Argout, X.; Salse, J.;Aury, J.M.; Guiltinan, M.J.; Droc, G.; Gouzy, J.; Allegre, M.; Chaparro, C.; Legavre, T.; Maximova, S.N.; Abrouk, M.; Murat, F.; Fouet, O.; Poulain, J.; Ruiz, M.; Roguet, Y.; Rodier-Goud, M.; Barbosa-Neto, J.F.; Sabot, F.; Kudrna, D.; Ammiraju J.S.S.; Schuster, S.C.; Carlson, J.E.; Sallet, E.; Schiex, T.; Dievart, A.; Kramer, M.; Gelley, L.; Shi, Z.; Bérard, A.; Viot, C.; Boccara, M.; Risterucci, A.M.; Guignon, V.; Sabau, X.; Axtell, M.J.; Ma, Z.; Zhang, Y.; Brown, S.; Bourge, M.; Golser, W.; Song, X.; Clement, D.; Rivallan, R.; Tahi, M.; Akaza, J.M.; Pitollat, B.; Gramacho, K.; D’Hont, A.; Brunel, D.; Infante, D.; Kebe, I.; Costet, P.; Wing, R.; McCombie, W.R.; Guiderdoni, E.; Quetier, F.; Panaud, O.; Wincker, P.; Bocs, S.; Lanaud, C. 2011. The genome of Theobroma cacao. Nature Genetics 43(2): 101-109.
Ayala, M.; Navia, D. 2008. Manejo integrado de moniliasis (Moniliophthora roreri) en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L) mediante el uso de fungicidas, combinado con labores culturales. CICYT –ESPOL. Guayaquil, Ecuador. 6 p.
Costa, G.G.L.; Cabrera, O.G.; Tiburcio, R.A.; Medrano, F.J.; Carazzolle, M.F.; Thomazella, D.P.T.; Schuster, S.C.; Carlson, J.E.; Guiltinan, M.J.; Bailey, B.A.; Mieczkowski, P.; Pereira, G.A.G.; Meinhardt, L.W. 2012. The mitochondrial genome of Moniliophthora roreri, the frosty pod rot pathogen of cacao. Fungal Biology 116: 551- 562.
Crespo Del Campo, E.; Crespo, F. 1997. Cultivo y beneficio del cacao CCN-51. Editorial El Conejo. Quito, Ecuador. 133 p.
Cruz, B.S. 1993. Determinación de fuentes de resistencia de cacao de origen nacional al ataque de Monilia roreri (Cif. & Par.). Tesis Ing. Agr. Guayaquil, Ecuador. Universidad de Guayaquil. 101 p.
Debouck, D.; Ebert, A.; Peralta, E.; Barandiarán, M.; Ramírez, M. 2008. La importancia de la utilización de la diversidad genética vegetal en los programas de investigación agrícola en América Latina. Informe Especial Recursos Fitogenéticos. Recursos Naturales y Ambiente 53: 46-53.
Enríquez, G. 1987. Manual del cacao para agricultores. CATIE, ACRI, EUNED. San José, Costa Rica. 150 p.
Enríquez, G. 2003. El cultivo orgánico de cacao bajo el concepto de calidad total. Quito, Ecuador. 26 p.
Enríquez, G. 2004. Cacao Orgánico (Guía para productores ecuatorianos). Quito, Ecuador. 360 p.
Evans, H.C.; Holmes, K.A.; Reid, A.P. 2003. Phylogeny of the frosty pod rot pathogen of cocoa. Plant Pathology 52: 476-485.
Evans, H. C. 2007. Cacao diseases - the trilogy revisited. Phytopathology 97: 1640-1643.
FEDECACAO (Federación Nacional de Cacaoteros). 2004. Reconocimiento y control de la Monilia del cacao. Plegable 3. Colombia. 4 p.
FHIA (Fundación Hondureña de Investigación Agrícola). 2003. Identificación y control de la moniliasis del cacao. Cortés, Honduras. 24 p.
González, K.; Ruiz J. 2009. Valoración económica y financiera de la sustitución de cultivos de cacao nacional Theobroma cacao L. por un tipo de clon de cacao denominado CCN-51. Guayaquil, Ecuador. Escuela Superior Politécnica del Litoral. 192 p.
Grisales, S.; Afanador, L. 2007. Análisis de variabilidad genética en Moniliophthora roreri con AP – PCR y RAPD en Antioquia Colombia. Revista Colombiana de Biotecnología 9(2): 15-32.
Hardy, F. 1961. Manual de cacao. Antonio Lehmann, San José, Costa Rica. 439 p.
Hebbar, P. K. 2007. Cacao diseases: A global perspective from an industry point of view. Phytopathology 97: 1658-1663.
IICA (Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura). 2006. Protocolo estandarizado de oferta tecnológica para el cultivo del cacao en el Perú / IICA. Lima, Perú. 73 p.
Johnson, J.; Bonilla, J.; Aguero L. 2008. Manual de manejo y producción del cacaotero. Leon, Nicaragua. 40 p.
Kendrick, B. 1992. The Fifth Kingdom. Second edition. Focus information Group, Ontario. 406 p.
Krauss, U.; Hoopen, M.; Hidalgo, E.; Martínez, A.; Arroyo, C.; García, J.; Portuguez, A.; Sánchez V. 2003. Manejo integrado de la moniliasis (Moniliophthora roreri) del cacao (Theobroma cacao) en Talamanca, Costa Rica. Agroforestería en las Américas 10: 37-38.
MAG/IICA. 2001. Identificación de mercados y tecnología para productos agrícolas tradicionales de exportación. Quito, Ecuador. 45 p.
Meléndez, L. 1993. Microambiente, cantidad de esporas en el aire e incidencia del hongo Moniliophthora roreri (Cif&Par). Evans et al. Bajo tres sistemas de manejo de sombra leguminosa en cacao (Theobroma cacao L). Tesis de Magister Scientiae en Ciencias Agrícolas y Recursos Naturales. Universidad de Costa Rica. CATIE. Turrialba, Costa Rica. 98 p.
Moreira, R.F.C. 2006. Estrutura genética de populações de Crinipellis perniciosa e Moniliophthora roreri utilizando marcadores RAPD e SSR. Tese Eng. Agr. São Paulo, Brasil. Universidade Estadual Paulista. 117 p.
Najar, T.; Thomas, S. 2001. El efecto de los microorganismos eficaces en la supresión del hongo Moniliophthora roreri bajo condición de laboratorio y campo con inoculación artificial. Tesis Ing. Agr. Guácimo, Costa Rica. Universidad Earth. 60 p.
Navarro, M.; Mendoza, I. 2006. Cultivo del cacao en sistemas agroforestales. Guía técnica para promotores. Río San Juan, NI. 67 p.
Phillips-Mora. W.; Castillo, J.; Krauss, U.; Rodríguez, E.; Wilkinson, M.J. 2005. Evaluation of cacao (Theobroma cacao) clones against seven Colombian isolates of Moniliophthora roreri from four pathogen genetic groups. Plant Pathology 54: 483-490.
Phillips-Mora, W. 2006. La moniliasis del cacao: un enemigo que podemos y debemos vencer. En: Taller regional andino de aplicación tecnológica en el cultivo de cacao. Quevedo, Ecuador. p. 21-25.
Phillips-Mora W.; Ortiz, C.F.; Aime, M.C. 2006a. Fifty years of frosty pod rot in Central America: Chronology of its spread and impact from Panamá to Mexico. In Proceedings 15th International Cocoa Research Conference [San José, Costa Rica, 9-14 October 2006]. Cocoa Producers’ Alliance (COPAL) / CATIE. 11 p.
Phillips-Mora, W.; Cawich, J.; Garnett, W.; Aime, M.C. 2006b. First report of frosty pod rot (moniliasis disease) caused by Moniliophthora roreri on cacao in Belize. Plant Pathology 55: 584.
Phillips-Mora, W.; Coutiño, A.; Ortiz, C.F.; López, A.P.; Hernández, J.; Aime, M.C. 2006c. First report of Moniliophthora roreri causing frosty pod rot (moniliasis disease) of cocoa in Mexico. Plant Pathology 55: 584.
Phillips-Mora W; Aime M.C.; Wilkinson M.J. 2007. Biodiversity and biogeography of the cacao (Theobroma cacao) pathogen Moniliophthora roreri in tropical America. Plant Pathology 56: 911–922.
Porras-Umaña, V.H. 1982. Epitiología de la moniliasis (Monilia roreri Cif y Par.) del cacao y su relación con la producción del árbol en la zona de Matina. Tesis presentada para la obtención de Ingeniero Agrónomo. Universidad de Costa Rica. 47 p.
PROAMAZONIA (Programa para el Desarrollo de la Amazonía). 2003. Caracterización de las zonas productoras de cacao en el Perú y su competitividad. Lima, Perú. 208 p.
Quiroz, J. 2006. Avances en la selección de clones de cacao nacional adaptadas a las condiciones ambientales de la península de Santa Elena. Memoria de reunión técnica. Guayas, Ecuador.
Quiroz, V.J. 2002. Caracterización molecular y morfológica de genotipos superiores de cacao (Theobroma cacao L) de Ecuador. Tesis de Magister Scientiae. Turrialba, Costa Rica. Escuela de Posgrado CATIE. 111 p.
Reuck, D. 1997. Monilia del cacao. ¿Una amenaza semejante a la escoba de bruja? Revista Café & Cacao: Noticias. 2(1): 1-2.
Ríos-Ruiz, R.A. 2001. Melhoramento para resistência a doenças. Em: Dias, L.A.S. Melhoramento Genético do Cacaueiro. p. 289-324. Folha de Viçosa Ltda, Viçosa, Brasil.
Rodríguez, E. 2006. Técnica de reducción de inoculo para controlar la Moniliasis del cacao en Santander. Revista Corpoica 4 (4): 68-78.
Rorer, J.B. 1918. Enfermedades y plagas del cacao en el Ecuador y métodos apropiados al cultivo de cacao. Asociación de Agricultores, Guayaquil, Ecuador. 80 p.
Sánchez, L.; Gamboa, E.; Rincón, J. 2003. Control químico y cultural de la moniliasis (Moniliophthora roreri Cif & Par) del cacao (Theobroma cacao L) en el estado Barinas. Revista Facultad de Agronomía (LUZ) 20: 188-194.
Sánchez-Mora, F.; Garcés, F.R.; Vera, J.F.; Ramos, R.A.; Troya, F.; Díaz, T.G. 2011a. Cuantificación de enfermedades en mazorcas de cacao (Theobroma cacao L.) en la zona central del Litoral Ecuatoriano. In: Memorias del VIII Simposio Internacional de Recursos Genéticos para América Latina y El Caribe, Quito, Ecuador, 2011. CD.
Sánchez-Mora, F.; Díaz, T.G.; Zambrano, J.F.; Ramos, R.A.; Vera, J.F.; Medina S.M. 2011b. Evaluación sanitaria y productiva de 94 genotipos de cacao (Theobroma cacao L.) en la finca experimental la represa, Quevedo, Ecuador. In: Memorias del VIII Simposio Internacional de Recursos Genéticos para América Latina y El Caribe, Quito, Ecuador, CD.
Solís, J.; Ruíz, P.; Zamarripa, A. 2009. Mejoramiento genético para resistencia, rendimiento y calidad agroindustrial del cacao (Theobroma cacao L.) en México. En: Memorias de la IV Reunión Nacional de Innovación Agrícola y Forestal. Saltillo, MX. 142 p.
Suárez, C.; Delgado J. 1993. Moniliasis del cacao. Documento Técnico N°10. EET Pichilingue, INIAP. FUNDAGRO. Quito, Ecuador, 18 p.
Suárez, L. 2006. Aislamiento e identificación de Moniliophthora roreri causante de la moniliasis en municipios del nororiente colombiano y ensayos preliminares para su control biológico. Revista Respuestas 11(1): 3-9.
Tiburcio, R.A.; Costa, G.G.L.; Carazzolle, M.F.; Mondego, J.M.C.; Schuster, S.C.; Carlson J.E.; Guiltinan M.J.; Bailey B.A.; Mieczkowski, P.; Meinhardt L.W.; Pereira G.A.G. 2010. Genes Acquired by Horizontal Transfer Are Potentially Involved in the Evolution of Phytopathogenicity in Moniliophthora perniciosa and Moniliophthora roreri, Two of the Major Pathogens of Cacao. Journal of Molecular Evolution 70(1): 85-97.
Urdaneta G.L.M.; Delgado A.A.E. 2007. Identificación de la micobiota del filoplano del cacaotero (Theobroma cacao L.), en el municipio Carraciolo Parra Olmedo, estado Mérida, Venezuela. Revista Facultad de Agronomía (LUZ) 24(1): 47-68.
Villavicencio M.; Jiménez M. 2010. Caracterización morfológica, fisiológica y patogénica de Moniliophthora roreri aislados de cinco provincias de la Costa Ecuatoriana. CICYT –ESPOL. Guayaquil, Ecuador. 10p.
* Autor para correspondencia.
E-mail: felipegarces23@yahoo.com (F. Garcés).
Recibido 02 febrero 2012.
Aceptado 08 agosto 2012.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. The authors retain the copyright and assign to the magazine the right of the first publication, with the work registered with the Creative Commons attribution license, which allows third parties to use the published information whenever they mention the authorship of the work and the First publication in this journal.
b. Authors may make other independent and additional contractual arrangements for non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (eg, include it in an institutional repository or publish it in a book) as long as it clearly indicates that the work Was first published in this journal.
c. Authors are encouraged to publish their work on the Internet (for example, on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it can lead to productive exchanges and a greater and faster dissemination of work Published (see The Effect of Open Access).