Relationship between edaphic parameters and postharvest quality criteria of Prunus persica (L.) Batsch fruits by multivariate analysis

Authors

  • Elizabeth García-Gallegos Centro de Investigación en Genética y Ambiente, Universidad Autónoma de Tlaxcala. Aut. Texmelucan-Tlaxcala km 10.5, San Felipe Ixtacuixtla, Tlaxcala. http://orcid.org/0000-0001-6430-2866
  • Oscar Gumersindo Vázquez-Cuecuecha Centro de Investigación en Genética y Ambiente, Universidad Autónoma de Tlaxcala. Aut. Texmelucan-Tlaxcala km 10.5, San Felipe Ixtacuixtla, Tlaxcala. http://orcid.org/0000-0001-7482-5521
  • José Antonio Chávez-Gómez Centro de Investigación en Genética y Ambiente, Universidad Autónoma de Tlaxcala. Aut. Texmelucan-Tlaxcala km 10.5, San Felipe Ixtacuixtla, Tlaxcala. http://orcid.org/0000-0002-8207-9968
  • Elizabeth Hernández-Acosta Universidad Autónoma Chapingo. Departamento de Suelos, Carretera Federal México-Texcoco Km 38.5, C.P. 56230 Texcoco, Estado de México. http://orcid.org/0000-0002-8207-9968
  • Aline López-López Centro de Investigación en Genética y Ambiente, Universidad Autónoma de Tlaxcala. Aut. Texmelucan-Tlaxcala km 10.5, San Felipe Ixtacuixtla, Tlaxcala. http://orcid.org/0000-0002-0868-7615

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.04.12

Keywords:

Soil properties, fruit growing, peach, postharvest, fruit quality.

Abstract

This study was carried out in the main Escarcha variety peach producing area in the state of Tlaxcala, Mexico. Soil parameters were evaluated in plots with different management and some quality criteria in the fruit, to later relate them through a Principal Component Analysis (PCA). The results of the soil characterization evidenced a predominance of the sand fraction, low concentration of organic matter and total N, and few exchange sites. Yields of 10.88 to 11.66 t ha-1 were obtained. Through the PCA it was observed that the predictor variables in the case of the soil, in the main component one (CP1) were organic matter, organic carbon, total nitrogen and phosphorus; in CP2 were the apparent density, porosity, pH and the humification index. In the case of the fruit, in CP1 were weight, equatorial diameter, maturity index and number of fruits, and in CP2 were total titratable acidity and firmness. The PCA allowed identifying the soil variables that influence the quality of the fruit. The producer is recommended to increase the contents of organic matter, total N and P to obtain a greater number of fruits per tree and fruits with an adequate size, weight and maturity index in the evaluated plots. The post-harvest quality criteria showed that this variety is suitable for fresh consumption, for the preparation of preserves, compotes, jams and syrups; in addition to being classified as sweet, according to the maturity index.

References

Abbasi, N.A.; Alí, I.; Hafiz, I.A.; et al. 2019. Effects of putrescine application on peach fruit during storage. Sustainability 11: 2-17.

Africano, K.L.; Almanza-Merchán, P.J.; Criollo, H.; et al. 2016. Caracterización postcosecha del fruto de durazno [Prunus persica (L.) Batsch] cv. Dorado producido bajo condiciones de trópico alto. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas 10: 232-240.

Altube, H.A.; Ontivero, M.G.; Rivata, R.S.; et al. 2017 Aspectos fisiológicos durante la maduración que reflejan el momento adecuado de cosecha, mejorando la calidad organoléptica de los frutos de Duraznos cv. “Flavorcrest” (Prunus persica L. Batsch). Revista Internacional de Botánica Experimental 86: 79-83.

Álvarez-Solís, J. D.; Anzueto-Martínez, M de J. 2004. Actividad microbiana del suelo bajo diferentes sistemas de producción de maíz en los altos de Chiapas, México. Agrociencia 38: 13-22.

AOAC. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemistry International. 15th ed. Washington, D.C. EEUU. 1 141 pp.

Badui, S.; Bourges, H.; Anzaldúa, A. 2006. Química de los alimentos. Editorial Pearson. México, D.F. 736 pp.

Bonazzola, C.; Alsina, D.; Nescier, I. M.; et al. 2007. Composición fisicoquímica del fruto de dos variedades de duraznero cultivadas en el centro-este de la Provincia de Santa Fe. Revista FAVE-Ciencias Agrarias 5/6:35-40.

Buitrago-Guacaneme C.M.; Rincón-Soledad M.C.; Balaguera-López, H.E.; et al. 2015. Tipificación de diferentes estados de madurez del fruto de agraz (Vaccinium meridionale Swartz). Revista Facultad Nacional Agronomía Medellín 68 (1): 7521-7531.

Calderón-Zavala, G.; Rodríguez-Alcázar, J.; Espíndola-Barquera, Ma. C.; et al. 2019. Variedades mejoradas de durazno (Prunus persica L.). Agroproductividad 12 (9): 81-83.

Cambi, M.; Hoshika, Y.; Mariotti, B.; et al. 2017. Compaction by a forest machine affects soil quality and Quercus robur L. seedling performance in an experimental field. Forest Ecology and Management 384: 406-414.

Carrasco, J.J.; Riquelme, S.J.; Abarca, R.P. 2017. Manejo de suelos para el establecimiento y cultivo del duraznero. En: Zolezzi, V. M.; Abarca, R. P. (Coord.). Manual de manejo del cultivo de duraznero. Boletín INIA No. 373. Instituto de Desarrollo Agropecuario. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Chile. Santiago, Chile. Pp. 18-28.

Carvajal, C.R. 2018. Caracterización de las condiciones edafoclimáticas de los cultivos de durazno (Prunus persica) en los municipios de concepción y cerrito, Santander, Colombia. Revista Integra 9: 98-118.

Di Rienzo, J.; Casanoves, F.; Balzarini, M.; et al. 2008. InfoStat, versión 2008, Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.

DOF. 1982. NMX-FF-009-SCFI-1982. Norma Mexicana que establece la determinación del tamaño en base al diámetro ecuatorial de productos alimenticios no industrializados para uso humano, Fruta fresca. Secretaria de Economía. 10 junio 1982. 4 pp. Disponible en: http:// www.colpos.mx/bancodenormas/nmexicanasNMX-FF-009-1982.pdf

DOF. 2002. NOM-021-SEMARNAT-2000. Norma Oficial Mexicana que establece las especificaciones de fertilidad, sanidad y clasificación de suelos, estudio, muestro y análisis. Disponible en: http://www.semarnat.gob.mx

DOF. 2008. NMX-FF-109-SCFI-2008. Humus de lombriz (lombricomposta), especificaciones y métodos de prueba. Disponible en: http://www.economia-nmx.gob.mx/normas/nmx/2007/nmx-ff-109-scfi-2008.pdf

DOF. 2009. NMX-FF-060-SCFI-2009. Norma Mexicana para productos alimenticios no industrializados para consumo humano fruta fresca durazno y nectarina (Prunus persica L.) Batsch, especificaciones y métodos de prueba. Disponible en: https://www.colpos.mx/bancodenormas/nmexicanas/NMX-FF-060-1993.PDF

Farias-Barreto, C.; Vanni F.L.; Navroski R.; et al. 2017. Nitrogen fertilization in peach trees (Prunus persica (L.) Batsch): Influence on post-harvest quality. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 18(2): 1-11.

Fernández-Montes, M.R.; Pérez-González, S.; Mondragón-Jacobo, C. 2010. Guía para cultivar duraznero en Tlaxcala. Centro de Investigación Regional Centro del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). Folleto Técnico No.41. 33 pp.

Fernández-Montes, M.R.; Pérez-González S.; Parra-Quezada R. A.; et al. 2011. Variedades mejoradas y selecciones de durazno del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). Folleto Técnico No. 15. 32 pp.

Frene, J.P.; Frazier, M.; Rutto, E.; et al. 2020. Early response of organic matter dynamics t opine-biochar in sandy soil under peach trees. Agrosyst. Geosci. Environ. 3: e20094.

Gutiérrez, A.F.; Padilla R.J.S. 2004. Rendimiento y calidad del fruto de durazno tipo San Gabriel de maduración temprana. Agricultura Técnica en México 30: 75-88.

Hidalgo, L. 1993. Tratado de Viticultura. Mundi-Prensa, Madrid, España. 323 pp.

Hirzel, C.J. 2017. Fertilización en cultivo de duraznero. En: Zolezzi, V. M.; Abarca, R. P. (Coord.). Manual de manejo del cultivo de duraznero. Boletín INIA No. 373. Instituto de Desarrollo Agropecuario. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Chile. Santiago, Chile. 104-113 pp.

INEGI. 2009. Prontuario de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos: Altzayanca, Tlaxcala, México: Clave geoestadística 29004. Disponible en: http://www3.inegi.org.mx/contenidos/app/mexicocifras/datos_geograficos/29/ 29004.pdf.

Krüger, I.; Chartin, C.; van Wesemael, B.; et al. 2018. Defining a reference system for biological indicators of agricultural soil quality in Wallonia, Belgium. Ecological Indicators 95: 568-578.

Lanauskas, J.; Kviklys, D.; Kviklienė N.; et al. 2014. Effect of soil maintenance on apple tree nutrition and productivity in organic orchard. Acta Hoticultarea 1058(1058): 175-180.

Lemus, S.G. 2017a. Poda y formación. En: Zolezzi, V. M.; Abarca, R. P. (Coord.). Manual de manejo del cultivo de duraznero. Boletín INIA No. 373. Instituto de Desarrollo Agropecuario. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Chile. Santiago, Chile. 18-28 pp.

Lemus, S.G. 2017b. Raleo. En: Zolezzi, V. M.; Abarca, R. P. (Coord.). Manual de manejo del cultivo de duraznero. Boletín INIA No. 373. Instituto de Desarrollo Agropecuario. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Chile. Santiago, Chile. Pp. 62-66.

López, A.; Argaiz, A. 1993. Sustitución parcial de sacarosa y ácido cítrico en duraznos conservados por factores combinados. Información Tecnológica 5:27-31.

Marques-Costa, S.; Manoel, L.; Moreira G.C.; et al. 2008. Conservacão frigorificada de pêssegos ´Tropic Beaty´ irradiados. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 9: 131-137.

Martínez-González, M. E.; Balois-Morales R.; Alía-Tejacal I.; et al. 2017. Postcosecha de frutos: maduración y cambios bioquímicos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 19: 4075-4087.

Montanaro, G.; Xiloyannis C.; Nuzzo V.; et al. 2017. Orchard management, soil organic carbon and ecosystem services in Mediterranean fruit tree crops. Scientia Horticulturae 217:92-101.

Nowicka, P.; Wojdylo, A.; Laskowski, P. 2019. Principal component analysis (PCA) of physicochemical compounds content in different cultivars of peach fruits, including qualification and quantification of sugars and organic acids by HPLC. European Food Research and Technology 245: 929-938.

Ortiz-Rivera, M.I.; Brambila-Paz, J. de J.; Barrera-Islas, D.; et al. 2020. Opciones técnicas y económicas para mejorar el ingreso de los productores de Durazno [Prunus persica (L.) Batch] en el estado de México. Agrociencia 54: 279-293.

Ortiz, Z.; Güemes, A.; Gariglio, N.; et al. 2007. Comparación de la calidad de duraznos de diferentes variedades cultivadas en la región centro-este de la provincia de Santa Fe. Ciencias Agrarias 6: 27-33.

Porta, J.; López, M.; Poch, R. 2008. Introducción a la Edafología: uso y protección del suelo. Editorial Mundi-Prensa. Madrid, España. 452 pp.

Rodríguez, F. H.; Rodríguez, A. J. 2002. Métodos de análisis de suelos y plantas. Editorial Trillas. México, D. F. 288 pp.

Soto, M.E.S.; Hernández, V.M.; Luna, Z. H. S.; et al. 2016. Evaluación del contenido de materia orgánica en suelos agrícolas y su relación carbono/nitrógeno. Revista Iberoamericana de Ciencias 3(5): 98-105.

Souza, R.A.F.; Vitorino L.C.; Bessa L.A.; et al. 2020. Soil parameters affect the functional diversity of the symbiotic microbiota of Hymenaeacourbaril L., a Neotropical fruit tree. Rhizosphere 16: 100237.

Tagliavini, M.; Zavalloni, C.; Rombola, A.; et al. 2000. Mineral nutrient partitioning to fruits of deciduous trees. Acta Horticulture 512: 31-140.

Torres, J.P.; Cortés, J.I.; Turrent, A.; et al. 2008. Rendimiento de fruto y número de ramas principales en árboles de durazno intercalados con milpa. Terra Latinoamericana 26: 265-273.

Zagal, E.N.; Rodríguez, I.V.; Quezada, L. 2002. Actividad microbiana en un suelo de origen volcánico bajo distinto manejo agronómico. Agricultura Técnica Chile 62: 297-309.

Zbytniewski, A.; Buszewski, B. 2005. Characterization of natural organic matter derived from sludge compost. Bioresource Technology 96: 479-484.

Published

2020-11-29

How to Cite

García-Gallegos, E., Vázquez-Cuecuecha, O. G., Chávez-Gómez, J. A., Hernández-Acosta, E., & López-López, A. (2020). Relationship between edaphic parameters and postharvest quality criteria of Prunus persica (L.) Batsch fruits by multivariate analysis. Scientia Agropecuaria, 11(4), 565-573. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.04.12

Issue

Section

Original Articles