Evaluación de bolsa atmósfera modificada y concentraciones de anhídrido sulfuroso aplicadas sobre frutos de arándano alto (Vaccinium corymbosum L.) cv. Emerald
DOI:
https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2015.04.03Palavras-chave:
postcosecha, Botrytis cinerea, pudrición gris, metabisulfito de sodio, deshidrataciónResumo
Con el objetivo de evaluar las técnicas de atmósfera modificada y aplicación de anhídrido sulfuroso sobre parámetros de calidad de postcosecha en frutos de arándanos (Vaccinium corymbosum L.) cv. Emerald, se realizó un experimento de seis tratamientos, dados por la combinación de dos factores, atmósfera modificada (con y sin), y diferentes concentraciones de anhídrido sulfuroso (generadas por 0, 1 y 2 g de metabisulfito de sodio) durante 7, 14, 21 y 28 días a 0 °C. Con la dosis de 2 g de metabisulfito de sodio en atmósfera modificada no se presentaron pudriciones, a diferencia del tratamiento testigo que presentó un 4,86% luego de 28 días de almacenaje. Los resultados indican que la incidencia de pudrición gris disminuyó significativamente (p ≤ 0,05) con anhídrido sulfuroso en bolsa atmósfera modificada, existiendo un efecto de interacción entre ambos factores, no obstante, el gas causó daños de blanqueamiento de frutos, el que correspondió a un 11,66% con una dosis de 2 g de metabisulfito de sodio, luego de 28 días de almacenaje. El uso de bolsa de atmósfera modificada redujo significativamente (p ≤ 0,05) la pérdida de peso por deshidratación (en promedio un 4%) respecto a los tratamientos donde esta tecnología no fue utilizada. La concentración de sólidos solubles no fue influenciada por los tratamientos, manteniéndose entre 13 y 14%.Referências
Agrios, G. 1998. Enfermedades de las plantas causadas por hongos. P. 256-530. In Noriega editores. Fitopatología, 3ª edición. Editorial Limusa. México D.F., México.
Almenar, E.; Auras, R.; Rubino, M.; Harte, B. 2007. A new technique to prevent the main post harvest diseases in berries during storage: Inclusion complexes β-cyclodextrin-hexanal. International Journal of Food Microbiology 118: 164-172.
Almenar, E.; Samsudin, H.; Auras, R.; Harte, B.; Rubino, M. 2008. Postharvest shelf life extension of blueberries using a biodegradable package. Food Chemistry 110: 120-127.
Alsmairat, N.; Contreras, C.; Hancock, J.; Callow, P.; Beaudry, R. 2011. Use of combinations of commercially relevant O₂ and CO₂ partial pressures to evaluate the sensitivity of nine highbush blueberry fruit cultivars to controlled atmospheres. Hort Science 46: 74-79.
Anco, D.; Ellis, M. 2011. Fruit rots of blueberry: Alternaria, Anthracnose, and Botrytis. The Ohio State University Extension 3213:1-2.
Ansari, M.; Tuteja, N. 2015. Post-harvest quality risks by stress/ethylene: management to mitigate. Protoplasma 252: 21-32.
Bello, F.; Almirón, N.; Beltramini, N.; Vázquez, D. 2012. Comportamiento postcosecha de variedades patentadas de arándanos cultivadas en Entre Ríos (Argentina). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 13: 31-36.
Benito, E.; Arranz, M.; Eslava, A. 2000. Factores de patogenicidad de Botrytis cinerea. Revista Iberoamericana de Micología 17: 43-46.
Bounous, G.; Giacalone, G.; Guarinoni, A.; Peano, C. 1997. Modified atmosphere storage of highbush blueberry. Acta Horticulturae 446: 197-204.
Cantín, C.; Minas, I.; Goulas, V.; Jiménez, M.; Manganaris, G.; Michailides, T.; Crisosto, C. 2012. Sulfur dioxide fumigation alone or in combination with CO₂-enriched atmosphere extends the market life of highbush blueberry fruit. Postharvest Biology and Technology 67: 84-91.
Cantín, C.; Palou, L.; Bremer, V.; Michailides, T.; Crisosto, C. 2011. Evaluation of the use of sulfur dioxide to reduce postharvest losses on dark and green figs. Postharvest Biology and Technology 59: 150-158.
Castillo, K. 2004. Efecto de tres tipos de envases y dos generadores de anhídrido sulfuroso sobre la condición de uva de mesa cv. Thompson seedless, en almacenaje refrigerado. 62 p. Tesis Ingeniero Agrónomo. Universidad Católica de Valparaíso. Quillota, Chile.
Chen, H.; Cao, S.; Fang, X.; Mu, H.; Yang, H.; Wang, X.; Xu, Q.; Gao, H. 2015. Changes in fruit firmness, cell wall composition and cell wall degrading enzymes in postharvest blueberries during storage. Scientia Horticulturae 188: 44-48.
Chen, L.; Ingham, B.; Ingham, S. 2004. Survival of Penicillium expansum and patulin production on stored apples after wash treatments. Journal of Food Science 69: 669-675.
Chiabrando, V.; Giacalone, G.; Rolle, L. 2009. Mechanical behaviour and quality traits of highbush blueberry during postharvest storage. Journal of the Science of Food and Agriculture 89: 989-992.
Chiabrando, V.; Giacalone, G. 2011. Shelf-life extension of highbush blueberry using 1-methylcyclopropene stored under air and controlled atmosphere. Food Chemistry 126: 1812-1816.
Crisosto, C.; Palou, Ll.; Garner, D.; Armson, D. 2002. Concentration by time product and gas penetration after marine container fumigation of table grapes with reduced doses of sulfur dioxide. Hort Technology 12: 241-245.
De Long, J.; Prange, R.; Bishop, C.; Harrison, P.; Ryan, D. 2003. The influence of 1-MCP on shelf-life quality of highbush blueberry. Hort Science 38: 417-418.
Duan, J.; Wu, R.; Strik, B.; Zhao, Y. 2011. Effect of edible coatings on the quality of fresh blueberries (Duke and Elliott) under commercial storage conditions. Postharvest Biology and Technology 59: 71-79.
Duarte, C.; Guerra, M.; Daniel, P.; Camelo, A.; Yommi, A. 2009. Quality changes of highbush blueberries fruit stored in CA with different CO₂ levels. Journal of Food Science 74: 154-159.
Eccher, T.; Carotti, E.; Gibin, M. 2010. Controlled-atmosphere storage of highbush blueberries (Vaccinium corymbosum) and rabbiteye blueberries (V. ashei). Acta Horticulturae 857: 373-380.
Ehlenfeldt, M. 2002. Postharvest research and technology in Vaccinium. Acta Horticulturae 574: 31-38.
Fan, L.; Forney, C.; Song, J.; Doucette, C.; Jordan, M.; McRae, K.; Walker, B. 2008. Effect of hot water treatments on quality of highbush blueberries. Journal of Food Science 73: 292-297.
Fundación para el desarrollo frutícola, FDF. 2013. Pilotos demostrativos en manejos de postcosecha de arándanos. Informe final. 55 p.
Figueroa, D.; Guerrero, J.; Bensch, T. 2010. Efecto de momento de cosecha y permanencia en huerto sobre la calidad en postcosecha de arándano alto (Vaccinium corymbosum L.), cvs. Berkeley, Brigitta y Elliot durante la temporada 2005-2006. Idesia 28: 79-84.
Fonseca, S.; Oliveira, F.; Brecht, J. 2002. Modelling respiration rate of fresh fruits and vegetables for modified atmosphere packages: a review. Journal of Food Engineering 52: 99-119.
Forney, C.; Jordan, M.; Nicholas, K.U.K.G. 2003. Effects of CO₂ on physical, chemical, and quality changes in ‘Burlington’ blueberries. Acta Horticulturae 600: 587-593.
Forney, C. 2009. Postharvest issues in blueberry and cranberry and methods to improve market life. Acta Horticulturae 810: 785-798.
France, A. 2012. Enfermedades de postcosecha en arándanos: reconocimiento y manejo. Revista Frutícola, Copefrut S.A. 3(12): 29-34.
Franck, J.; Latorre, B.; Torres, R.; Zoffoli, J. 2005. The effect of preharvest fungicide and postharvest sulfur dioxide use on postharvest decay of table grapes caused by Penicillium expansum. Postharvest Biology and Technology 37: 20-30.
Gao, H.; Hu, X.; Liu, L.; Zhang, H.; Wang, S. 2003. Study on sensitivity of table grapes to SO₂. Acta Horticulturae 628: 541-545.
Giongo, L.; Poncetta, P.; Loretti, P.; Costa, F. 2013. Texture profiling of blueberries (Vaccinium spp.) during fruit development, ripening and storage. Postharvest Biology and Technology 76: 34-39.
Godoy, C. 2004. Conservación de dos variedades de arándano alto en condiciones de frío convencional. Revista FCA UNCuyo 36: 53-61.
Hancock, J.; Callow, P.; Sercxe, S.; Hanson, E.; Beaudry, R. 2008. Effect of cultivar, controlled atmosphere storage, and fruit ripeness on the long-term storage of highbush blueberries. HortTechnology 18: 199-205.
Harb, J.; Streif, J. 2004. Controlled atmosphere storage of highbush blueberries cv. ‘Duke’. European Journal of Horticultural Science 69: 66-72.
Holz, G.; Gutschow, M.; Coertze, S.; Calitz, F. 2003. Occurrence of Botrytis cinerea and subsequent disease suppression at different positions on leaves and bunches of grape. Plant Disease 87: 351-358.
Juillerat, F. 2014. Arándanos, calidad y condición en destino. Seminario optimización de manejos tecnológicos de postcosecha para aumentar el potencial de almacenaje y mejorar la competitividad de arándanos de exportación. 23 de octubre 2014. Fundación para el desarrollo frutícola. Chillán, Chile. Disponible en: http://www.fdf.cl/biblioteca/presentaciones/2014/pdt_arandanos/postcosecha.htm
Kader, A.; Watkins, C. 2000. Modified atmosphere packaging: toward 2000 and beyond. HortTechnology 10: 483-486.
Kader, A. 2010. Future of modified atmosphere research. Acta Horticulturae 857: 213-217.
Kader, A. 2002. Modified atmospheres during transport and storage. P. 135-144. In Kader, A.A. (Ed.). Postharvest technology of horticultural crops. University of California. Publication 3311. 3rd Edition. Oakland, USA.
Kim, T.; Silva, J.; Tokitkla, A.; Matta, F. 2010. Modified atmosphere storage influences quality parameters and shelf life of 'Tifblue' blueberries. Journal of the Mississippi Academy of Sciences 55: 143-148.
Lara, I.; Belge, B.; Goulao, L. 2014. The fruit cuticle as a modulator of postharvest quality. Postharvest Biology and Technology 87: 103-112.
Latorre, B. 1999. Enfermedades de las plantas cultivadas. 646 p. 5ª edición. Editorial Alfaomega. Santiago, Chile.
Martínez-Romero, D.; Guillén, F.; Castillo, S.; Valero, D.; Serrano; M. 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. Journal of Food Science 68: 1838-1843.
Mehra, L.; MacLean, D.; Shewfelt, R.; Smith, K.; Scherm, H. 2013. Effect of postharvest biofumigation on fungal decay, sensory quality, and antioxidant levels of blueberry fruit. Postharvest Biology and Technology 85: 109-115.
Moggia, C.; Lobos, G.; Retamales, J. 2012. Beneficios del uso de atmósfera modificada para el almacenaje prolongado de arándanos. Revista Frutícola Copefrut S.A. 3(12): 37-40.
Moggia, C.; Lobos, G.; Retamales, J. 2014. Modified atmosphere packaging in blueberries: effect of harvest time and moment of bag sealing. Acta Horticulturae 1017: 153-158.
Nielsen, T.; Leufvén, A. 2008. The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and Korona strawberries. Food Chemistry 107: 1053-1063.
Palou, L.; Crisosto, C.; Garner, D.; Basinal, L.; Smilanick, J.; Zoffoli, J. 2002. Minimum constant sulfur dioxide emission rates to control gray mold of cold-stored table grapes. American Journal of Enology and Viticulture 53: 110-115.
Paniagua, A.; East, A.; Heyes, J. 2013a. Effects of delays in cooling on blueberry quality outcomes. Acta Horticulturae 1012: 1493-1498.
Paniagua, A.; East, A.; Hindmarsh, J.; Heyes, J. 2013b. Moisture loss is the major cause of firmness change during postharvest storage of blueberry. Postharvest Biology and Technology 79: 13-19.
Paniagua, A.; East, A.; Heyes, J. 2014. Interaction of temperature control deficiencies and atmosphere conditions during blueberry storage on quality outcomes. Postharvest Biology and Technology 95: 50-59.
Peelman, N.; Ragaert, P.; De Meulenaer, B.; Adons, D.; Peeters, R.; Cardon, L.; Van Impe, F.; Devlieghere, F. 2013. Application of bioplastics for food packaging. Food Science and Technology 32: 128-141.
Pérez, S.; Ferrada, E.; Guerrero, J.; Bensh, E. 2011. Hongos frecuentes en arándano en postcosecha. Revista Frutícola del Sur de Chile. Berries and Cherries 10: 31-34.
Perkins-Veazie, P.; Collins, J.; Howard, L. 2008. Blueberry fruit response to postharvest application of ultraviolet radiation. Postharvest Biology and Technology 47: 280-285.
Pretel, M.; Martinez, M.; Martinez, J.; Carreño, J.; Romojaro, F. 2006. Prolonged storage of ‘Aledo’ table grapes in a slightly CO₂ enriched atmosphere in combination with generators of SO₂. LWT- Food Science and Technology 39: 1109-1116.
Rivera, A.; Zoffoli, J.; Latorre, B. 2013a. Infection risk and critical period for the postharvest control of gray mold (Botrytis cinerea) on blueberry in Chile. Plant Disease 97: 1069-1074.
Rivera, A.; Zoffoli, J.; Latorre, B. 2013b. Determination of optimal sulfur dioxide time and concentration product for postharvest control of gray mold of blueberry fruit. Postharvest Biology and Technology 83: 40-46.
Rosas, F. 2014. Berries frescos y procesados perspectivas 2014/2015. p. 1-28. Seminario Berries. 26 de agosto 2014. Hotel Casino. Chile alimentos. Talca, Chile.
Rosenfeld, H.; Roed, K.; Haffner, K.; Sundell, H. 1999. MAP of highbush blueberries: sensory quality in relation to storage temperature, film type and initial high oxygen atmosphere. Postharvest Biology and Technology 16: 27-36.
Sandhya, S. 2010. Modified atmosphere packaging of fresh produce: Current status and future needs. Postharvest Biology and Technology 43: 381-392.
Schotsmans, W.; Molan, A.; MacKay, B. 2007. Controlled atmosphere storage of rabbiteye blueberries enhances postharvest quality aspects. Postharvest Biology and Technology 44: 277-285.
Siracusa, V.; Rocculi, P.; Romani, S.; Dalla, M. 2008. Biodegradable polymers for food packaging: a review. Food Science and Technology 19: 634-643.
Smilanick, J.; Henson, D. 1992. Minimum gaseous sulphur dioxide concentrations and exposure periods to control Botrytis cinerea. Crop Protection 11: 535-540.
Song, Y.; Ku Kim, H.; Yam, K. 1992. Respiration rate of blueberry in modified atmosphere at various temperatures. Journal of the American Society for Horticultural Science 117: 925-929.
Song, Y.; Vorsa, N.; Yam, K. 2002. Modeling respiration transpiration in a modified atmosphere packaging system containing blueberry. Journal of Food Engineering 53: 103-109.
Timbo, B.; Koehler, K.; Wolyniak, C.; Klontz, K. 2004. Sulfites a food and drug administration review of recalls and reported adverse events. Journal of Food Protection 67: 1806-1811.
Trigo, M.; Sousa, M.; Sapata, M.; Ferreira, A.; Curado, T.; Andrada, L.; Ferreira, E.; Antunes, C.; Horta, M.; Pereira A.; Botelho, M.; Veloso, G. 2006. Quality of gamma irradiated blueberries. Acta Horticulturae 715: 573-577.
Ustun, D.; Candir E.; Ozdemir, A.; Kamiloglu, O.; Soylu, E.; Dilbaz, R. 2012. Effects of modified atmosphere packaging and ethanol vapor treatment on the chemical composition of ‘Red Globe’ table grapes during storage. Postharvest Biology and Technology 68: 8-15.
Van der Steen, C.; Jacxsens, L.; Devlieghere, F.; Debevere, J. 2002. Combining high oxygen atmospheres with low oxygen modified atmosphere packaging to improve the keeping quality of strawberries and raspberries. Postharvest Biology and Technology 26: 49-58.
Wang, Y.; Long, L. 2014. Respiration and quality responses of sweet cherry to different atmospheres during cold storage and shipping. Postharvest Biology and Technology 92: 62-69.
Wang, Y.; Chen, C.; Yin, J. 2010. Effect of allyl isothiocyanate on antioxidants and fruit decay of blueberries. Food Chemistry 120: 199-204.
Wu, V.; Kim, B. 2007. Effect of a simple chlorine dioxide method for controlling five foodborne pathogens, yeasts and molds on blueberries. Food Microbiology 24: 794-800.
Yang, G.; Yue, J.; Gong, X.; Qian, B.; Wang, H.; Deng, Y.; Zhao, Y. 2014. Blueberry leaf extracts incorporated chitosan coatings for preserving postharvest quality of fresh blueberries. Postharvest Biology and Technology 92: 46-53.
Yang, W.; Harpole, J.; Finn, C.; Strik, B. 2009. Evaluating berry firmness and total soluble solids of newly released highbush blueberry cultivars. Acta Horticulturae 810: 863-868.
Zagory, D. 1997. Advances in modified atmosphere packaging (MAP) of fresh produce. Perishables Handling Newsletter Issue 90: 2-4.
Zapata, L.; Malleret, A.; Quinteros, C.; Lesa, C.; Vuarant, C.; Rivadeneira, M.; Gerard, J. 2010. Estudio sobre cambios de la firmeza de bayas de arándanos durante su maduración. Ciencia, Docencia y Tecnología 21: 159-171.
Zheng, Y.; Yang, Z.; Chen, X. 2008. Effect of high oxygen atmospheres on fruit decay and quality in Chinese bayberries, strawberries and blueberries. Food Control 19: 470-474.
Zoffoli, J.; Latorre, B.; Naranjo, P. 2008. Hairline, a postharvest cracking disorder in table grapes induced by sulfur dioxide. Postharvest Biology and Technology 47: 90-97.
Zoffoli, J.; Latorre, B.; Rodríguez, J.; Aguilera, J. 2009. Biological indicators to estimate the prevalence of gray mold and hairline cracks on table grapes cv. Thompson Seedless after cold storage. Postharvest Biology and Technology 52: 126-133.
Zoffoli, J.; Latorre B.; Rivera, S.; Rodríguez, J. 2013. Antecedentes para optimizar el manejo de postcosecha de arándanos. Revista Frutícola, Copefrut S.A. 3(12): 29-37.
Zoffoli, J. 2002. Optimización del uso de anhídrido sulfuroso en la conservación de uva de mesa. Revista Simiente 72: 32-33.
Zutahy, Y.; Lichter, A.; Kaplunov, T.; Lurie, S. 2008. Extended storage of ‘Red Globe’ grapes in modified SO₂ generating pads. Postharvest Biology and Technology 50: 12-17.
Recibido 06 septiembre 2015.
Aceptado 06 diciembre 2015.
Corresponding author: E-mail: marodrig@uct.cl (M. Rodríguez).
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
a. Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
b. Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
c. Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (ver efecto del acceso abierto).