Fertilizing with native efficient microorganisms has a positive effect on the phenology, biomass and production of tomato (Lycopersicum esculentum Mill)
DOI:
https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.08Keywords:
Sustainable agriculture, efficient microorganisms, biofertilizer, organic production, organic fertilization.Abstract
The objective of this research was to evaluate the influence of autochthonous efficient microorganisms (AEM) on the cultivation of Lycopersicum esculentum Milll (tomato) variety "Río Grande". The experiment was conducted in San Gabriel, Apurímac, Peru. The factors studied were doses (12.5, 25 and 50 cc) and application frequencies (7, 14 and 21 days); a randomized complete block design was used, with a factorial arrangement of 3 x 3 + 1, with three repetitions. Plant height, number of flowers, leaf area, number of stems, root weight and yield in g/plant were evaluated. The results showed that the dose of 25 cc of AEM applied every 14 days, contributed to a higher height (39 cm), higher number of flowers (37 flowers), higher leaf area (24 cm2), higher number of stems per plant (5 stems), higher weight of the root at harvest (59.67 g) and higher yield (1713.69 g/plant). This suggests that the application of biofertilizer can be an important alternative to fertilize crops such as tomatoes, reducing the use of chemical synthesis fertilizers and increasing production.
References
Alvarez, M. 2017. Efecto de los microorganismos eficaces y frecuenes de aplicación, en el rendimiento del cultivo de la vid (Vitis vinífera L.) cv. Red Globe, Tesis de ingeniero, Universidad Nacional Jorge Basadre Grohman, Tacna. Perú. 175 pp.
Álvarez, M.; Núñez, M.; Wendlandt, T. 2017. Caracterización de la cadena de valor del tomate rojo fresco en México. Revista Global de Negocios 5(3): 45-58.
Andrades, D.; Loáisiga, F. 2015. Evaluación del crecimiento y rendimiento del cultivo de tomate (Lycopersicumesculentum Mill) variedad Shanty en tres distancias de siembra, en condiciones de casa malla, finca Las Mercedes, UNA, Managua. Tesis de Ingeniero, Universidad Nacional Agraria, Managua, Nicaragua. 38pp.
Armenta-Bojórquez, A.D.; García-Gutiérrez, C.; Camacho-Báez, J.R.; Apodaca-Sánchez, M.A.; Gerardo-Montoya, L.; Ava-Pérez, E. 2010. Biofertilizantes en el desarrollo agrícola de México. Revista Ra Ximhai 6(1): 51- 56.
Baltazar, B. 2018. Rendimiento y calidad en tomate (Solanum lycopersicum L. cv. Toroty F1) empleando cuatro láminas de riego. Tesis de Ingeniero, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 59 pp.
Boudet, A.; Tony, F.; Santos, R.; Meriño, Y. 2017. Efecto sobre el tomate (Solanum lycopersicum L.) de diferentes dosis de abono orgánico bocashi en condiciones agroecológicas. Revista Centro Agrícola 44(4): 37-42.
Burbano, E.; Vallejo, C. 2017. Producción de líneas de tomate “chonto”, Solanum lycopersicum Mill., con expresión del gen sp responsable del crecimiento determinado. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas 11(1): 63-71.
Cabrera, Y.; Miranda, E.; Santana, Y. 2016. Efectividad y momentos de aplicación del biofertilizante EcoMicâ en la producción de Solanum lycopersicum L. var. Mamonal 21. Revista Avances 17(1): 76-84.
Castellanos, D.E.; Rincón, J.M.; Arguello, A. 2015. Evaluación del efecto de un biofertilizante ligado a un soporte orgánico mineral en un cultivo de lechuga en la Sabana de Bogotá bajo condiciones de invernadero. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas 9(1): 72-85.
Crittenden, S.J.; Poot, N.; Heinen, M.; Van Balen, D.J.M.; Pulleman, M.M. 2015. Calidad física del suelo en sistemas de labranza contrastantes en agricultura orgánica y convencional. Revista Investigación de suelos y labranza 189(1): 98-109.
Culebro, M. 2016. Modelo neurodifuso para el control de humedad del suelo en cultivo hidropónico para la planta de tomate. Revista Tecnología Digital 6(1): 43-56.
Degli, E.M.D.; Lopes, S.D.; Gomes, P.P.R.; Alvarez, V.V.H.; Chamhum, S.L.C.; Machado, F.J.A. 2003. Assessment of nitrogenized nutrition of citrus rootstocks using chlorophyll concentrations in the leaf. Journal of Plant Nutrition 26: 1287-1299.
Ferrera-Cerrato, R.; Alarcón. A. 2001. La microbiología del suelo en la agricultura sostenible. Revista Ciencia ergo sum 8: 175-183.
Garcia, L. 2019. “Proceso de reproducción de bacterias fototróficas mediante bio fermentación. Tesis de Ingeniero, Universidad Técnica de Babahoyo, Los Ríos. Ecuador. 24 pp.
Gutiérrez, L.; Seguro, S.; Arenas, J.; Moreno, J. 2012. Evaluación del poder fertilizante de dos abonos orgánicos preparados con microorganismos eficientes en plantas de tomate y maíz. Journal of Agriculture and Animal Sciences 1(2): 8-14.
Gutiérrez-Castorena, E.V.; Gutiérrez-Castorena; M.C.; Ortiz-Solori, C.A. 2015. Manejo integrado de nutrientes en sistemas agrícolas intensivos: revisión. Revista mexicana de ciencias agrícolas 6(1): 201-15.
Iftikhar, S.; Saleem, M.; Ahmad, K.S.; Jaffri, S.B. 2019. Synergistic mycoflora–natural farming mediated biofertilization and heavy metals decontamination of lithospheric compartment in a sustainable mode via Helianthus annuus. Revista Internacional de Ciencia y Tecnología Ambiental 16: 6735-6752.
Ismail, M.R.; Ahmad, R. 1997. Differential growth and yield responses of tomato plants grown in different solution concentration using nutrient film technique and sand culture. Acta Horticulturae 450: 449-455.
Jarma, A.; Buitrago, C.; Gutiérrez, S. 1999. Respuesta del crecimiento de la habichuela (Phaseolus vulgaris L. var. Blue Lake) a tres niveles de radiación incidente. Revista COMALFI 26(1-3): 62-73.
Juárez-Maldonado, A.; de Alba, K.; Zermeño, A.; Ramírez, H.; Benavides, A. 2015. Análisis de crecimiento del cultivo de tomate en invernadero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 6(5): 943-954.
Lara, C.; Villalba, M.; Oviedo, L. 2007. Bacterias fijadoras asimbióticas de nitrógeno de la Zona agrícola de San Carlos, Córdoba, Colombia. Revista Colombiana de Biotecnología 9(2): 6-14.
Leskovar, D.I.; Stoffella, P.J. 1995. Vegetable seedling root systems: morphology, development, and importance. HortScience 30(6): 1153-1159.
Luna, F.; Mesa, R. 2017. Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista Científica Agroecosistemas 4(2): 31-40.
Magdaleno-Villar, J.J.; Peña-Lomelí, A.; Castro-Brindis, R.; Castillo-González, A.M.; Galvis-Spinola, A.; Ramírez-Pérez, F.; Hernández-Hernández, B. 2006. Efecto de soluciones nutritivas sobre el desarrollo de plántulas de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.). Revista Chapingo Serie Horticultura 12(2): 223-229.
Mamani, R.; Machaca, E. 2015. Efecto de dos fertilizantes potásicos en la producción de semilla de tomate cv. Río Grande. Revista Científica de Investigación INFO-INIAF 1: 57.
Mendoza-Pérez, C.; Ramírez-Ayala, C.; Martínez-Ruiz, A.; Rubiños-Panta, J.; Trejo, C.; Vargas-Orozco, A. 2018. Efecto de número de tallos en la producción y calidad de jitomate cultivado en invernadero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 9(2): 355-365.
Monge-Pérez, J.E. 2015. Evaluación de 60 genotipos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Revista InterSedes. 16(33): 84-121.
Monteiro, J.; Sentelhas, P.C.; Chiavegato, E.J.; Guiselini, C.; Santiago, A.V.; Prela, A. 2005. Estimação da área foliar do algodoeiro por meio de dimensões e massa das folhas. Bragantia 64(1): 15-24.
Monzón, C.A. 2016. Evaluación del rendimiento de tomate de crecimiento indeterminado (Lycopersicum sculentum Mill) de variedades híbridos utilizando abonos fermentados de gallinaza y cuyaza. Tesis de Ingeniero, Universidad Tecnológica de los Andes, Abancay. Perú. 185 pp.
Morejon-Pereda, M.; Herrera-Altuve, J.: Ayra-Pardo, C.; González-Cañizares P.; Rivera-Espinosa, R.; Fernández-Parla, Y.; Peña-Ramírez, E.; Téllez-Rodríguez, P.; Rodríguez-de la Noval, C.; de la Noval-Pons, B. 2017. Alternativas en la nutrición del maíz transgénico FR-BT1 de (Zea mays L.): respuesta en crecimiento, desarrollo y producción. Revista Cultivos Tropicales 38(4): 146-155.
Núñez-Ramírez, F.; Grijalva-Contreras, R.; Macías-Duarte, R.; Robles-Contreras, F.; Ceceña-Duran, C. 2012. Crecimiento, acumulación y distribución de materia seca en tomate de invernadero. Revista de Ciencias Biológicas y de la Salud 14(3): 25-31.
Ortiz, A. 2010. Evaluación del efecto de tres fertilizantes orgánicos a tres dosis diferentes sobre la tasa de crecimiento y rendimiento del frijol (Phaseolus vulgaris) L. var. Cerinza, en condiciones de agricultura urbana. Tesis de grado, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá. Colombia. 43 pp.
Planes-Leyva, M.; Utria-Borges, E.; Calderón-Agüero, J.; Terry-Lamothe, A.; Figueroa-Santana, I.; Lores, A. 2004. La biofertilización como herramienta biotecnológica de la agricultura sostenible. Revista Chapingo Serie Horticultura 10(1): 5-10.
Pinedo, M.; Abanto-Rodríguez, C.; Oroche, D.; Paredes, E.; Bardales-Lozano, R.; Alves, E.; Lopes, J.; Vargas, J. 2018. Mejoramiento de las características agronómicas y rendimiento de fruto de camu-camu con el uso de biofertilizantes en Loreto, Perú. Scientia Agropecuaria 9(4): 527-533.
Rippy, F.M.; Peet, M.M.; Louis, F.J.; Nelson, P.V. 2004. Plant development and harvest yield of greenhouse tomatoes in six organic growing systems. Hortscience 39(2): 223-229.
Recharte, D. 2015. Evaluación de microorganismos eficientes autóctonos en el rendimiento del cultivo de tomate (Lycopersicum esculentum, Mill) en San Gabriel, Abancay. Tesis de Ingeniero, Universidad Tecnológica de los Andes, Abancay. Perú. 94 pp.
Salas, M. 2002. Densidades de Plantación poda y entutorado en cultivo de tomate protegido. Horticultura 164(Extra): 98-108.
SIEA - Sistema Integrado de Estadística Agraria. 2016. Boletín estadístico agrario: Diciembre 2015. Ministerio de Agricultura y Riego. Lima, Perú. 165 pp.
Taipe, A. 2013. Produccion orgánica de cuatro variedades de tomate Lycopersicum esculentum Mili bajo cobertura plástica en condiciones de Huancayo. Tesis de Ingeniero, Universidad Nacional de Huancavelica, Huancavelica. Perú. 60 pp.
Ugás R.; Siura, S.; Delgado de la Flor, F.; Casas, A.; Toledo, J. 2000. Hortalizas: Datos Básicos. Programa de Hortalizas. Tomate: 96-99.
Vázquez, P.; García, M.; Navarro, M.; García, D. 2015. Efecto de la composta y té de composta en el crecimiento y producción de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) en invernadero. Revista Mexicana de Agronegocios 36: 1351-1356.
Villa, M.; Catalán, E.; Inzunza, M.; Román, A. 2005. Manejo de la fertilización en plántulas de tomate para trasplante. Agrofaz 5(3): 1-4.
Villacís-Aldaz, L.; Chungata, L.; Pomboza, P.; León, O. 2016. Compatibilidad y tiempo de sobrevivencia de cuatro microorganismos benéficos de uso agrícola en biol. Journal of the Selva Andina Biosphere 4(1): 39-45.
Warnock, R.; Valenzuela, J.; Trujillo, A.; Madriz, P.; Gutiérrez, M. 2006. Área foliar, componentes del área foliar y rendimiento de seis genotipos de caraota. Agronomía Tropical 56(1): 21-42.
Zobel, R.W. 1995. Genetic and environmental aspects of roots and seedling stress. HortScience 30(6): 1189-1192.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. The authors retain the copyright and assign to the magazine the right of the first publication, with the work registered with the Creative Commons attribution license, which allows third parties to use the published information whenever they mention the authorship of the work and the First publication in this journal.
b. Authors may make other independent and additional contractual arrangements for non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (eg, include it in an institutional repository or publish it in a book) as long as it clearly indicates that the work Was first published in this journal.
c. Authors are encouraged to publish their work on the Internet (for example, on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it can lead to productive exchanges and a greater and faster dissemination of work Published (see The Effect of Open Access).