New variety of sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam.) with better agronomic and commercial characteristics

Authors

  • Eladio Cantoral Instituto Nacional de Innovación Agraria, Estación Experimental Agraria Donoso, Huaral, Lima.
  • Alexander Chavez Instituto Nacional de Innovación Agraria, Estación Experimental Agraria Donoso, Huaral, Lima.
  • Arnold Flores Instituto Nacional de Innovación Agraria, Estación Experimental Agraria Donoso, Huaral, Lima.

DOI:

https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.05

Keywords:

sweet potato, Ipomoea batatas (L.) Lam., new variety, resistance, economic value.

Abstract

The objective of this study was to determine the agronomic and economic value of a new sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam.) clone proposed as a commercial variety. For this purpose, the following evaluations were carried out: (1) parental crossing, seed sowing in greenhouse and seedling transplantation in a mesh house, (2) field performance assessment and (3) plot validation (profitability analysis).  root yield (t ha-1), viral detection, pulp color, plant vigor, weight loss during storage, cooking, sweetness, moisture percentage, dry matter, fat, raw fiber, carbohydrates and proteins, amount of soluble solids (Brix degrees), carotenoids (µg β-CE g-1) and antioxidant activity with ABTS radical (µmol TE g-1) were evaluated. It was demonstrated that the clone 54, named as INIA 329-Bicentenario, was agronomically and economically better than the commercial variety Amarillo Benjamín, used as a control group. The clone 54 showed viral resistance and better commercial features such as higher yield (3.0 t ha-1 of additional yield), better shape, size and pulp color, faster cooking. Moreover, the clone 54 was sweeter, and had lower fat content and a longer shelf life. Thus, the clone 54 showed higher profitability and lower risk for the farmers.

References

AOAC. 2012. Official methods of analysis of Association of Official Analytical Chemists International. 19th ed. Gaithersburg, Md. EEUU.

Bowser, T.J.; Ojwang, F.; Sahs, R.; Brandenberge, L. 2017. Promotion of orange flesh sweet potato by demonstration of acceptance and food product development. African Journal of Food Science 11(12): 383-388.

Castillo, R.; Brenes, A.; Esker, P.; Gómez, A. 2014. Evaluación Agronómica de trece genotipos de camote (Ipomoea batatas L.). Agronomía Costarricense 38(2): 67-81.

Carpio, R.V.; Sotelo, A.; Grüneberg, W.J. 2017. Contenido de β-Caroteno, Hierro y Zinc, Efecto de Almacenamiento y Tipo de Cocción de Genotipos de Camote (Ipomoea batatas L.). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 28(2): 242-254.

Chacón, A.; Reyes, Y. 2009. Efecto del empaque sobre la textura y el color del camote (Ipomoea batatas L.) durante el proceso de “Curado”. Agronomía Mesoamericana 20(1): 47-57.

Collazos, C.; Alvistur, E. et al. 1996. Tablas peruanas de composición de alimentos. 7ma Edición. Editora Grafica Acuario. Perú. 71 pp.

Del Valle, L. 2012. Producción, multiplicación y manejo de propágulos de batata de sanidad controlada. 1ra Edición. INTA. Argentina. 78 pp.

Estrada, J. 2018. Efecto de dos temperaturas de almacenamiento sobre la vida poscosecha y la calidad composicional del camote (Ipomoea batatas L.) tipo “Criollo”. Tesis de pregrado, Universidad de Costa Rica. Costa Rica. 77 pp.

Fonseca, C.; Molina, J.P.; Carey, E.E. 1993. Selección de nuevas variedades de camote (batata) con la participación de agricultores. Guía de Investigación CIP 5. Centro Internacional de la Papa. Perú. 28 pp.

Forlan, V. P.; Engelking, E. W.; Ferreira, L. C.; Alves, E.; Oliveria, H.C. 2018. Genetic diversity among sweet potato crops cultivated by traditional farmers. Revista Caatinga 31(3): 779 -790.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2019. FAOSTAT. FAO. Disponible en: http://www.fao.org/faostat/en/#data

García, A.; Pérez, M.; García, A. 2014. Evaluación del comportamiento postcosecha de la batata (Ipomoea batatas (L) Lam) en condiciones de almacenamiento comercial. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 15(2): 177-186.

García, A.D.; Pérez, M.Y.; García, A.A.; Madriz, P.M. 2016. Caracterización postcosecha y composición química de la batata (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Variedad Topera. Agronomía Mesoamericana 27(2): 287-300.

Glato, K.; Aidam, A.; Ardo, N.; Bassirou. D.; Couderc, M.; Zekraoui, L.; Scarcelli, N.; Barnaud, A.; Vigouroux, Y. 2017. Structure of sweet potato (Ipomoea batatas) diversity in West Africa covaries with a climatic gradient. PLoS ONE 12(5): e0177697.

Gupta, S.; Rosenthal, D. M.; Stinchcombe, J. R.; Baucom, R. S. 2019. The remarkable morphological diversity of leaf shape in sweetpotato (Ipomoea batatas): the influence of genetics, environment, and GxE. New Phytologist 22: 2183-2195.

INIA - Instituto Nacional de Innovación Agraria. 2001. Camote INIA 306 – Huambachero. Nueva variedad de camote morado. Repositorio Institucional del Instituto Nacional de Innovación Agraria, Ministerio de Agricultura y Riego.

INIA - Instituto Nacional de Innovación Agraria. 2013. Camote INIA 320 - Amarillo Benjamín. Repositorio Institucional del Instituto Nacional de Innovación Agraria, Ministerio de Agricultura y Riego.

INIA - Instituto Nacional de Innovación Agraria. 2016. Resolución Jefatural N° 0138-2016-INIA. Instituto Nacional de Innovación Agraria, Ministerio de Agricultura y Riego.

Koo, W. 2019. Camote Perú exportación 2019 marzo. AgrodataPerú. Disponible en:

https://www.agrodataperu.com/2019/04/camote-peru-exportacion-2019-marzo.html

Macías, C.M.; Cobeña, G.A.; Álvarez, H.A.; Castro, L.E.; Cárdenas, F.M. 2011. Caracterización agronómica de germoplasma de camote (Ipomoea batatas L.) en Manabí. Revista EspamCiencia 2(2): 37-43.

Miranda, D. 2010. Cambios en las propiedades físicas y químicas de camote anaranjado (Ipomoea batata) variedad Jonathan almacenado a refrigeración y medio ambiente. Sistémica: Revista especializada de la Facultad de Ingeniería, Nutrición y Administración 5: 41-55.

Oishimaya, S.N. 2017. World Leaders In: Sweet Potato Production. Worldatlas. Disponible en:

https://www.worldatlas.com/articles/world-leaders-in-sweet-potato-production.html

Re, R.; Pellegrini, N.; Proteggente, A.; Pannala, A.; Yang, M.; Rice-Evans, C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology and Medicine 26(9-10): 1231-1237.

Rodríguez-Delfín, A.; Posadas, A.; Quiroz, R. 2014. Rendimiento y absorción de algunos nutrimentos en plantas de camote cultivadas con estrés hídrico y salino. Revista Chapingo Serie Horticultura 20(1): 19-28.

Rossel, G.; Espinoza, C.; Javier, M.; Tay, D. 2008. Guías para la regeneración de germoplasma: camote. En: Dulloo M.E., Thormann I., Jorge M.A. and Hanson J., editors. Crop specific regeneration guidelines. Consultative Group for International Agricultural Research (CGIAR) System-wide Genetic Resource Programme (SGRP). Italia. 9 pp.

Sanchez, P.D.; Hashim, N.; Shamsudin, R.; Mohd, M.Z. 2019. Quality evaluation of seweet potato (Ipomoea batatas) of different varieties using laser light backscattering imaging technique. Scientia Horticulture 260(2020): 108861.

Sarceño, A.J. 2015. Adaptabilidad de cultivares de camote (Ipomoea batatas) en Moyuta, Jutiapa. Tesis de pregrado, Universidad Rafael Landivar, Jutiapa. Guatemala.

Talcott, S.T.; Howard, L.R. 1999. Phenolic autoxidation is responsible for color degradation in processed carrot puree. Journal of Agricultural and Food Chemistry 47(5): 2109-2115.

UPOV - Unión Internacional para la Protección de las Obtenciones Vegetales. 2010. Directrices para la ejecución del examen de la Distinción, la Homogeneidad y la Estabilidad. Batata (Ipomoea batatas L.). UPOV. Ginebra. 28 pp.

Valverde, R.; Moreira, M. A. 2004. Identificación de virus en el cultivo de camote (Ipomoea batatas L.) en Costa Rica. Agronomía Mesoamericana 15(1): 1-7.

Vidal, A. R.; Zaucedo - Zuñiga, A.; Ramos-García, M. 2018. Propiedades nutrimentales del camote (Ipomoea batatas L.) y sus beneficios en la salud humana. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 19(2): 1-15.

Wang, S.; Yu, D. J.; Song, K. 2011. Quality characteristics of Purple Sweet Potato (Ipomoea batatas) Slices Dehydrated by the addition of Maltodextrin. Horticulture environment and Biotechnology 52(4): 435-441.

Published

2020-04-01

How to Cite

Cantoral, E., Chavez, A., & Flores, A. (2020). New variety of sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam.) with better agronomic and commercial characteristics. Scientia Agropecuaria, 11(1), 39-48. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.05

Issue

Section

Original Articles