Prolongation of the useful life of frozen white asparagus due to the effect of electromagnetic waves CAS (Cell Allive System)
DOI:
https://doi.org/10.17268/rev.cyt.2023.03.02Keywords:
CAS freezing, expansion, nutritional deterioration, exudation, conventionalAbstract
When there is a conventional freezing, the reticular tissue of the asparagus is deteriorated, due to the expansion of the water when it turns into ice, and does not maintain the flavor and texture of fresh asparagus. The present work consisted of freezing white asparagus from the same lot, simultaneously, by an electromagnetic wave-assisted method and by the conventional method, which consisted of reaching the freezing temperature, without any control. The asparagus shoots were subjected to freezing temperatures between -5 to -25 °C in 35 minutes, in the two methods, the traditional and the one proposed by this work as recommended by ABI Corporation, manufacturer of the live cell freezing equipment, using electromagnetic waves (Cells Alive System (CAS)), after which they were stored frozen for one year and subjected to chromatographic and electron microscopy analysis from the second month, obtaining results that show advantages of the use of electromagnetic waves in freezing. Electron microscopy was used to determine the difference in the internal molecular structure of the asparagus frozen by both methods, showing a greater molecular deterioration in the conventionally frozen asparagus.
References
Aldoracín, E., Rodríguez, C., Cuba, F., Morán, C., y Alemán, J. (2022). Evaluation of traditional freezing and electromagnetic field-assisted freezing in the physical and sensory properties of avocado. Brazilian Journal of Food Technology, 25, e2021083. https://doi.org/10.1590/1981-6723.08321
Aldoracín, E., Cuba, F., Alemán, J., Perea, A., Sánchez, J., y Castillo, J. (2019). Effect of freezing with oscillating magnetic field on the physical and sensorial caracteristics of mango. Brazilian Journal of Food Technology, 22, e2018169. https://doi.org/10.1590/1981-6723.16918
Alvarado Gil, G. (2012). Influencia de los tipos de hibridación del turión de asparragus oficinalis l. “espárrago verde” sobre la concentración de quercitina, determinada por cromatografía líquida de alta resolución. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional de Trujillo-Perú]. Repositorio Universidad Nacional de Trujillo.
Castro Zavaleta y Costilla Sánchez (2015). Validación de la metodología analítica para determinar la cuantificación de taninos en la pepa de palta (Persea americana Miller var. Hass) por cromatografía líquida de alta presión. Agroind Sci 5(1), 7-12. https://doi.org/10.17268/agroind.science.2015.01.01
Durán Zabaleta, F. (2016). Desarrollo y validación de uma metodologia analítica para la cuantificación de compuestos flavonoides y organoazufrados en aros de cebolla, mediante DELLME-HPLC-UV. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional de Cuyo – Mendoza-Argentina]. Biblioteca digital UNCUYO.
https://bdigital.uncu.edu.ar/objetos_digitales/8406/tesis-brom.-duran-florencia-2016.pdf
Kang, T., You, Y., y Hoptowit, R. (2021). Effect on an oscillating magnetic field on the inhibition of ice nucleation and its application for supercooling preservation. Journal of Food Enginering. 300, 110541.
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110541
Kobayashy, R. y Suzuki, T. (2019). Effect of supercooling acompanying the freezing process on ice crystals and the quality of frozen strawberry tissue. International Journal of Refrigeration, 99, 94-100.
https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2018.11.045
International Business Machines Corporation (s.f.). Guía del usuario del sistema básico de IBM SPSS Statistics 28. https://www.ibm.com/docs/en/SSLVMB_28.0.0/pdf/es/IBM_SPSS_Statistics_Core_System_User_Guide.pdf
Moreno-Exebio, L., y Grande-Ortiz, M. (2014). Validación de un método de cromatografía para la determinación de rifampicina en plasma humano. Rev Peru Med Exp Salud Publica, 31(1), 56-61.
http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342014000100008
Muñoz, J., Morgan, J., y Trujillo, J. (2015). Validación de una metodología por HPLC para cuantificar quercetina total en extractos de Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia, 49(1), 91-102. http://scielo.sld.cu/pdf/far/v49n1/far10115.pdf
Otero, L., Pérez-Mateos, M., Rodriguez, A., y Sanz, P. (2017). Effect of week oscillating magnetic field on crabs sticks. Journal of Food Engineering, 200, 87-94. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.12.018
Pita, S., y Pértega, S., (2001). Guía Estadística y relevancia clínica.
Valerij, K. (2021). Microstructure MRI: What scale are sensitive to? Journal of Neuroscience Methods, 347, 108910. https://doi.org/10.1016/j.jneumeth.2020.108910
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
- Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
- Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado